Τελευταίες Ειδήσεις

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία στη μάχη να πειστούν οι ανεμβολίαστοι


Όλα τα «όπλα» ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Μετά την συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή περιφερειαρχών (ΕΝΠΕ) και αυτοδιοικητικών (ΚΕΔΕ).


Ηπρώτη αφορούσε την ανάγκη συμμετοχής των Εκκλησίας στη μάχη να πειστούν οι διστακτικοί πολίτες και να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, ενώ η δεύτερη αφορούσε την αναγκαιότητα να αναλάβουν δράση και οι αυτοδιοικητικοί, ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα αλλά και των φόβων για επικράτηση του πιο μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα», βάζει μπροστά το σχέδιο για  ταχύτερη  διαδικασία εμβολιασμών σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των πολιτών.


Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.


Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει στενή συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, ώστε να γίνει πιο στοχευμένη προσπάθεια πειθούς των πολιτών που είναι καχύποπτοι έναντι των εμβολίων.


Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα - πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.


Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.


Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnson & Johnson και όχι με αυτό της AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.


Όπως ανέφεραν συνεργάτες του κ. Πέτσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.


Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης. Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.


Ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα τα ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων από 15 έως 17 ετών


Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της covid-19, η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση .για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.


Ανέφερε ότι την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πως θα κλείνεται το ραντεβού και πως θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.