Τελευταίες Ειδήσεις

Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων: Άμεσα να χαρακτηριστούν οι Τρίτεκνοι ως Πολύτεκνοι


Παγκόσμια Hμέρα Οικογένειας η 15 Μαΐου και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων (ΠΟΤ) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό, είναι ένα Εθνικό πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την χώρα μας,  μετά την Δημόσια Υγεία, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας φέτος.

Η δημιουργία οικογένειας, θεσμού που καλύπτει θεμελιώδεις ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνικής ευρυθμίας, χρειάζεται, ιδιαίτερα στην εποχή μας, ψυχική δύναμη και απόθεμα προσφοράς, αφού ο υποψήφιος γονιός καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί τις ποικίλες μορφές ανασφάλειας που προκαλούν οι ανατροπές των παραδοσιακών κοινωνικών μοντέλων, αλλά και να ξεπεράσει αντιλήψεις ατομισμού και ωφελιμισμού που τείνουν να επικρατήσουν ως κοινωνικά πρότυπα.

Οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά μπορούν κατ’ εξοχήν να είναι εστίες ανάπτυξης νέων ανθρώπων με όλα τα ψυχικά, νοητικά και κοινωνικά χαρίσματα που συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας μας, με την πιο ανθρωποκεντρική έννοια αυτών των λέξεων, γι’ αυτό και η Πολιτεία θα πρέπει να εντείνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

Βύρων Κοτζαμάνης: Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αλεξάνδρα Τραγάκη: Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Μαρία Συρεγγέλα: Υφυπουργός για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια

Θεανώ Φωτίου:  Βουλευτής, Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Μανώλης Συντυχάκης: Βουλευτής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ

Κωνσταντίνος Χήτας: Βουλευτής, Εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης

Οι βουλευτές: Άννα Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη) και Διονύσης Σταμενίτης (Πέλλα)

Από τον Α και Β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης:

Γιώργος Πατούλης: Περιφερειάρχης Αττικής

Πολυτίμη Λεονάρδου: Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής

Δημήτρης Κάρναβος: Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Απέστειλαν χαιρετισμό οι: Κωνσταντίνος Τασούλας, πρόεδρος της Βουλής, Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας.

Παρακολούθησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Τριτέκνων της ΠΟΤ.

Ενδιαφέρον παρουσίασε ο τρόπος που μετρούν, για το Δημογραφικό πρόβλημα, αναπτύσσουν μοντέλα για το τι θα συμβεί μελλοντικά, και παρουσίασαν οι δύο καθηγητές: η κα Τραγάκη, και ο κ. Κοτζαμάνης.

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων (ΠΟΤ) κ. Αντώνης Ντιούδης, τόνισε, ότι το βασικό θέμα που χρειάζεται άμεσα λύση είναι το θέμα της Ιδιότητας και του χαρακτηρισμού τριτέκνων ως πολυτέκνων.

Να διαχωριστεί η Δημογραφική πολιτική από την Κοινωνική και την Μεταναστευτική. Να υπάρξει Στεγαστική πολιτική καθώς και Μοριοδότηση τριτέκνων.  Μετεγγραφές Φοιτητών. Να προστατευθεί ουσιαστικά και πραγματικά η μητέρα με γονικές άδειες καθώς και με ελαστικά ωράρια. Αναγκαιότητα για να επισημανθεί ο όρος οικογένεια.  Να στηρίζονται πραγματικά οι ήδη υπάρχοντες γονείς. Να υπάρξει μία δέσμη μέτρων από το 3ο παιδί και άνω.

Και καταλήγοντας έθεσε ερώτηση στους παρευρισκόμενους, εάν θα   στηρίξουν την πρόταση νόμου στη Βουλή  για τον χαρακτηρισμό των  τριτέκνων ως  πολύτεκνοι.

Η κα Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός, αναφέρθηκε, στο Εργασιακό Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, στις ρυθμίσεις που προβλέπονται μέσα σε αυτό: άδειες μητρότητας, άδεια φροντίδας τέκνου, άδεια προγεννητικών εξετάσεων, μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία, άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες,  την ισότητα,  την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και την προστασία μέσω της επιθεώρησης εργασίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο δράσης για την δημογραφία και την οικογένεια. Θα δοθεί ειδική ενίσχυση ώστε να υπάρξουν συνθήκες φύλαξης τέκνων και για την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών από το ταμείο ανάκαμψης.

Η κα Θεανώ Φωτίου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε τις πολιτικές που έπραξε κατά την θητεία της στο Υπουργείο, καθώς και αναγνώρισε την ειδική μέριμνα που χρειάζονται οι οικογένειες από το 3ο παιδί και άνω. Η βούληση τους ήταν να ικανοποιηθεί το αίτημα τριτέκνων για 50% μειωμένα εισιτήρια. Δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξουν την διεκδίκηση μας να χαρακτηριστούν οι τρίτεκνοι πολύτεκνοι.

Ο κ. Μανώλης Συντυχάκης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι για να μπορεί ένας νέος να κάνει οικογένεια και παιδιά θα πρέπει το κράτος να του εξασφαλίσει εργασία, καθώς και να του κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα του. Αφού διαβάσουν την πρόταση νόμου, θα στηρίξουν την διεκδίκηση μας να χαρακτηριστούν οι τρίτεκνοι πολύτεκνοι.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε ότι η Ελληνική Λύση θεωρεί ότι τα  κίνητρα είναι η στήριξη προς την ελληνική οικογένεια. Οι γονείς με 3 παιδιά είναι οι σύγχρονοι ήρωες της κοινωνίας και θεωρούν δεδομένο ότι οι Τρίτεκνοι είναι Πολύτεκνοι.

Η κα Άννα Ευθυμίου, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, τόνισε τις δυσκολίες της εργαζόμενης μητέρας όταν αποκτά παιδιά.  Το δημογραφικό δεν αποτελεί θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά θα πρέπει να συγκλίνουν όλοι. Ανέφερε για τον κοινωνικό τουρισμό  και την διεύρυνση των κριτηρίων, καταλήγοντας είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση μας.

Ο κ. Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής Πέλλας, συνεχάρη τον αγώνα των συλλόγων και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν. Δήλωσε ότι το δημογραφικό δεν λύνεται σε μια μέρα αλλά με σειρά θετικών πολιτικών. Ανέφερε το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, μίλησε για το υφυπουργείο που αφορά  την οικογένεια που είναι πολύ θετικό βήμα, και  για το ταμείο ανάκαμψης,  επίσης  ότι θα είναι δίπλα μας στο αίτημα μας.

Οι εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα αναγνώρισαν και συμφώνησαν ότι η Δημογραφική πολιτική χρειάζεται να έχει Διακομματική συναίνεση αλλά και συνέχεια, χωρίς να ανακόπτεται με την αλλαγή των κυβερνήσεων.

Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής και με γνώμονα την ευαισθησία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, η οικογένεια και η ενίσχυση των νέων με κίνητρα για να τεκνοποιούν σε ασφαλές περιβάλλον, αποτελούν προτεραιότητα δράσης και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την κεντρική Κυβέρνηση.

Ο πιο δύσκολος και πιο ωραίος ρόλος είναι της μητέρας τόνισε η κα Λεονάρδου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο πλευρό της πολύτεκνης οικογένειας,  και αντιμετωπίζουν τους τρίτεκνους ως πολύτεκνους τόνισε ο κ. Κάρναβος.  Το μέλλον της πατρίδας μας στηρίζεται στους πολύτεκνους μας!

Ακολούθησε η Τιμητική Βράβευση στους:

Κα Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου- η πρώτη πρόεδρος της ΠΟΤ από την ίδρυση της

Κ. Ιωάννη Χατζημίχο – από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΤ.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Θεοκλήτη Μεσουρίδου, Γ. Γραμματέας της ΠΟΤ.

Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι χρειάζεται άμεσα μία γενναία Δημογραφική Πολιτική, και με πρώτο άμεσο μέτρο τον χαρακτηρισμό των τριτέκνων ως πολυτέκνων!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ = ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ

 

Με τιμή,

                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.