Τελευταίες Ειδήσεις

ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, θεολόγου – μουσικού.

 

            Πρώτον, διότι είναι ορθολογιστής και υπερήφανος. Ανέβηκε στο φεγγάρι, έκαμε την βιομηχανική επανάσταση και με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί πια να πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία του. Έγινε ένας μικρός θεός και έτσι ξέχασε τον αληθινό Θεό και το θέλημά του. Μέτρο για όλα είναι ο ατομισμός μας, ο ανθρωπισμός και όχι η αγιότητα που διδάσκει το ευαγγέλιο. Να και ο λόγος που ήρθε από τις αμαρτίες μας ο κορωνοϊός. Ο Θεός τον επέτρεψε να δούμε την αδυναμία μας και να κατεβεί λίγο η μυτούλα μας.

            Ματαιοπονεί με τις ποικίλες δραστηριότητες ο σημερινός άνθρωπος. Απλά αυξάνει τον εγωισμό του, κανείς δεν μπορεί πια να του δώσει χαρά. Ο στέφανος της αληθινής και ευτυχισμένης ζωής θα δοθεί σε όποιον «τον δρόμο τετέλεκε και την πίστιν τετήρηκε».

            Δεύτερον, σήμερα όλοι κοιτούμε να μεταμορφώσουμε και να κρίνουμε τους γύρω μας και όχι τον εαυτό μας. Κανείς δεν διαθέτει αυτογνωσία. Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε προσεκτικοί και αυστηροί με τον εαυτό μας και όχι με τους άλλους. Ας εφαρμόζουμε κατά το δυνατόν με την βοήθεια του Θεού τις εντολές του και τότε θα μάθουμε την ανιδιοτελή αγάπη τόσο προς τον εαυτό μας όσο και προς τον συνάνθρωπο.

            Τρίτον, για να αγιάσει ο άνθρωπος οφείλει να αποδεχθεί τους μικρούς ή μεγάλους σταυρούς που επιτρέπει ο Θεός στην ζωή μας. Σήμερα όλοι προτιμούμε τους δικούς μας «σταυρούς» για να καλοπερνούμε χωρίς να γνωρίζουμε πως τελικά έτσι δημιουργούμε ένα κενό στην ψυχή μας. Π.χ. κοπιάζουμε υπερβολικά για να κτίσουμε μια καριέρα ή αναλωνόμαστε σε ανούσια χόμπι και υπερβολικές διασκεδάσεις.

            Εάν ο ήλιος, το δημιούργημα του Θεού, γλυκαίνει την ζωή μας φανταστείτε το Φως της Μεταμορφώσεως πόσο μπορεί να φωτίσει τον νου και την ψυχή μας. Ο Χριστός μας μεταμορφώθηκε πρώτον για να δείξει πόσο δοξασμένος είναι από τα δύο άλλα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος και δεύτερον για να δούμε και μεις τη δόξα που μας περιμένει εάν τον μιμηθούμε και γίνουμε άγιοι.

            Οι άγιοι Πατέρες μας λέγουν στους λόγους τους για την Μεταμόρφωση, πως και ο άνθρωπος είναι παράδειγμα και σύμβολο της Αγίας Τριάδος πάνω στην γη, αφού πλάστηκε από τον Θεό κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση αυτού. Η ψυχή μας αποτελείται από νου που συμβολίζει τον αγέννητο Πατέρα. Από την νου μας γεννάται ο λόγος της ψυχής μας που συμβολίζει τον Υιό και Λόγο του Πατρός. Τέλος η πνοή και τα συναισθήματα που εκπέμπει η ψυχή μας συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα.

            Έχουμε λοιπόν αναλογισθεί για ποια σπουδαία πράγματα έχουμε έρθει στον κόσμο ή «μεριμνούμε και τυρβάζουμε» για υλικά και ανούσια πράγματα;(p.a.tympas@gmail.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.