Τελευταίες Ειδήσεις

Ενημέρωση φορέων – συλλόγων για τη συμμετοχή του Δήμου Μετεώρων στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική ΕπανάστασηΧθες Δευτέρα 6/7/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Μετεώρων κ. Θεόδωρου Αλέκου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Γεώργιου Θώμου με τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου.
Η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωση των πολιτιστικών φορέων καθώς και την ανταλλαγή απόψεων για την συμμετοχή του Δήμου στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης μοιράστηκε στους πολιτιστικούς φορείς φυλλάδιο με το χρονικό της επανάστασης καθώς και μερικές ενδεικτικές προτάσεις.
1821. Η εικόνα της Ελλάδας παρουσιάζει τη νίκη της ηθικής ελευθερίας εναντίον της υλικής βίας. Παρουσιάζει τον κόσμο του πνεύματος, του φωτός, που συγκρούστηκε με τον κόσμο της υλικής υπεροχής και του σκότους.
Αίμα, δάκρυ, πόνος, ηρωισμοί, αλλά και πτώση στάθηκαν τα γνωρίσματα του αγώνα του ’21. Μέσα από τα ωραία τα μεγάλα αλλά και τα μικρά και αντιφατικά γεγονότα του ’21 πρόβαλε το αγαθό της ελευθερίας. Καταματωμένος, αποδεκατισμένος ο λαός μας, αλλά βαθιά υπερήφανος γιατί επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την υψηλή αίσθηση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας, τη θεμελιώδη αυτή αρετή του.

Ύστερα από 200 χρόνια μπορούμε να δούμε σήμερα το φιλελληνισμό και τη σωτήρια ναυμαχία του Ναβαρίνου ως έκφραση κι απαίτηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Η Ελλάδα κρατεί πάντα κλαδί ελιάς –ειρήνη- κι αυτό προτάσσει.
Προσκληθήκαμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, να κυλήσουμε με θαυμαστό τρόπο την ιστορία της εθνικής παλιγγενεσίας μπροστά από τα μάτια πολιτών του Δήμου Μετεώρων έχοντας στο μυαλό μας ότι η πορεία μας σαν έθνος δεν έχει προδιαγεγραμμένο τέλος.
Καλούμαστε να ζωντανέψουμε ήρωες που δυστυχώς πολλές φορές κοσμούν πλατείες και όχι τις καρδιές μας. Και θα το καταφέρουμε.
Ενδεικτικές προτάσεις για θέματα προς ανάπτυξη – προβολή:
1.      Χρονικό της επανάστασης
2.      Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη
3.      Η ζωή των κλεφτών
4.      Το κλέφτικο δημοτικό τραγούδι – χορός
5.      Η εθνική παλιγγενεσία μέσα από το δημοτικό τραγούδι
6.      Ο ρόλος της εκκλησίας στον επαναστατικό αγώνα – ομιλίες διαλέξεις
7.      Ο χορός του Ζαλόγγου και οι Σουλιώτες
8.      Φιλέλληνες
9.      Ο Μεγάλος επαναστατικός αγώνας του Παπα – Θύμιου Βλαχάβα
10.  Ο ήρωας του Κλεινοβού Γρηγόρης Λιακατάς
11.  Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος – χάρτα του Ρήγα – Αφιέρωμα
12.  Κολοκοτρώνης
13.  Μπουμπουλίνα – Των Υδραίων Βασίλισσα
14.  Συλλογή λέξεων – προτάσεων μέσα από περίπου 400 χρόνια σκλαβιάς που χρησιμοποιούνται και σήμερα
15.  Έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργημάτων με θέμα την επανάσταση μέσα από συλλόγους, φορείς, σχολεία
16.  Συγκέντρωση λαογραφικού υλικού στην περίοδο της Τουρκοκρατίας για τη δημιουργία έκθεσης  

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού,
Παιδείας και Κοινωνικής Μέριμνας
Θώμος Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.