Τελευταίες Ειδήσεις

Άρθρο του Δρος Χρίστου Χ. Λιάπη στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" για το νέο Νομοσχέδιο για την Υγεία




Με άρθρο του στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", για το νέο Νομοσχέδιο για την Υγεία, με τίτλο  "ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ", ο Ψυχίατρος και Διδάκτωρ του Παν/μίου Αθηνών Δρ. Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD, επικρίνει ως στρατηγική ήττα, στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το νέο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο συντοπίτης ψυχίατρος κατεβάζει την μπάλα στο γήπεδο της επιχειρηματολογίας και υπενθυμίζοντας τη γραμμή Μαζινό προαναγγέλλει την στρατηγική ήττα που έρχεται...
Όσον αφορά το άρθρο έχεις ως εξής:

ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό, η κυβερνώσα (μαζί με τους ΑΝΕΛ) Αριστερά, έχοντας χάσει το παιχνίδι της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, καταγράφοντας αποτυχίες στους πολύπαθους χώρους της οικονομίας, της υγείας και της ασφάλειας, αναζητά συνεχείς επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς σε αμφιλεγόμενες, διφορούμενες και διχαστικές ιστορικές αναφορές. 
Πότε υπερασπιζόμενοι τον Στάλιν απέναντι στη χιτλερική εξομοίωση, πότε ανασύροντας την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα από το μαυσωλείο του παλαιοπασοκικού λαϊκισμού, οι κυβερνώντες πετούν τη μπάλα στην εξέδρα της πολιτικής ιστορίας, ελπίζοντας πως οι εξαπατηθέντες πολίτες θα ξεχάσουν την οργή, την απελπισία και την αγανάκτησή τους, απέναντι στα ψέματα και τις μεταστροφές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενδίδοντας σε ιστορικούς (ή πιο σωστά σε ανιστόρητους) αποπροσανατολισμούς. 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι, ακόμη και στελέχη που δεν έχουν δώσει αφορμές σκόπιμων ιστοριολογικών επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, στη δημόσια έκφρασή τους, να υποπίπτουν εν τη ρύμη του λόγου τους, σε ανακριβείς ιστορικούς παραλλήλισμούς.
Αλλά, "γλώσσα λανθάνουσα, τα αληθή λέγει", οπότε, έτσι, γίνεται κατανοητή η ιστορικά άστοχη αναλογία που διατύπωσε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξανθός ο οποίος, σε πρόςφατη συνέντευξή του χαρακτήρισε τη σχεδιαζόμενη δια του νέου Νομοσχεδίου για την Υγεία αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως "γραμμή Μαζινό του ΕΣΥ". 
Γιατί η Γραμμή Μαζινό, έμεινε στην ιστορία ως η πιο διάσημη αμυντική αποτυχία, όλων των εποχών, καθώς παρακάμφθηκε από τους Γερμανούς οι οποίοι αντί να επιχειρήσουν να διασπάσουν τις φημισμένες οχυρώσεις στα Γαλλογερμανικά σύνορα, εισέβαλαν στη Γαλλία δια των Αρδεννών, παραβιάζοντας την ουδετερότητα του Βελγίου και ανατρέποντας τον αμυντικό σχεδιασμό της Γαλλίας.

ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ στρατηγική ήττα φαίνεται πως εξελίσσεται η νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, στην οποία αναφερότανε ο κ. Υπουργός.Πρόκειται για ένα ακόμη πρόχειρο και επιπόλαιο νομοθέτημα το οποίο θυσιάζει τους 5.600 συμβαλλόμενους με τον ΕΟΠΠΥ ιατρούς, προς χάριν των κοστοβόρων, "σοβιετικού τύπου" Τοπικών Μονάδων Υγείας (των επιλεγόμενων ΤΟ.Μ.Υ.). Δομών που από ό,τι φαίνεται θα εξυπηρετήσουν απλά το βόλεμα του Συριζαϊκού κομματικού στρατού, με νέο όργιο (προεκλογικού αρώματος, για να μην πω οσμής) ρουςφετολογικών διορισμών, χωρίς να προκύπτει από πουθενά η κατοχύρωση της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες. Με ετήσιο κόστος 80 εκατομμυρίων Ευρώ, οι ΤΟ.Μ.Υ. προβλέπεται αρχικώς να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και εν συνεχεία να....κληροδοτηθούν υποχρηματοδοτούμενες στην επόμενη Κυβέρνηση, καθώς μόνον ως ευσεβείς πόθοι μπορεί να χαρακτηριστούν οι αναφορές του κυρίου Υπουργού περί χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής -υπέρ των κρατικών δαπανών για την Υγεία- μετά το 2018, όσο συνεχίζεται το υπάρχον μείγμα αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και θεσμικής ανευθυνότητας. 

ΑΝ ΔΕΝ κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού Ιατρού, αν δεν δοθούν κίνητρα για προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, αν δεν ληφθεί μέριμνα για τους χρονίους πάσχοντες και για την αντιμετώπιση του brain drain, ουδεμία βελτίωση θα παρατηρηθεί στον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Χαράσσοντας φανταστικές γραμμές αμυντικής αποτυχίας στον ελλειπή Υγειονομικό Χάρτη της χώρας μας και εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα, η σημερινή Κυβέρνηση απλά αποκαλύπτει την πολύπλευρη ανεπάρκειά της. 


Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD
Ιατρός - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.