Τελευταίες Ειδήσεις

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος




Η επιχορήγηση των ΔΕΥΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, η δημιουργία νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους, η απόδοση του φόρους διαμονής από ξενοδοχεία και η επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος «Οδικής Ασφάλειας» ήταν μερικά από τα φλέγοντα θέματα που διεκδικεί λύσεις η Οικονομική Επιτροπή της ΚΕΔΕ

 

Με πολύ σημαντικά ζητήματα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στην οποία συμμετέχει ως μέλος ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος μετά από απόφαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου. Ανάμεσα στα σημαντικά ζητήματα για τα Οικονομικά των Δήμων που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση και στα οποία ομόφωνα το όργανο της ΚΕΔΕ ζητά από την κυβέρνηση είναι:

- Η θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης για τη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σκοπό την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους ύψους 100 εκατ. ευρω που επιβαρύνει τη λειτουργία τους.

-Η αύξηση των πόρων που καταβάλλονται μέσω των ΚΑΠ στους Δήμους, στο ύψος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών τους αναγκών.

-Η σταδιακή απόδοση στους Δήμους, την ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, των παρακρατηθέντων πόρων  από τα προηγούμενα έτη.

-Η προώθηση Νομοθετικής Ρύθμισης για την αναβολή ως 31-12-2023, όσον αφορά στην αποπληρωμή δανείων που έχουν συναφθεί μεταξύ Δήμων και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

-Η διάθεση επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Οδική Ασφάλεια» του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από όλους τους Δήμους.

-Για να μην χαθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, να μεταφερθούν εκεί όλα τα ώριμα έργα που δεν χωρούν στο «Αντώνης Τρίτσης» και συνάδουν με το σχεδιασμό του Ταμείου.

-Η απόδοση του φόρου  διαμονής από ξενοδοχεία και AirBnb (city tax) στους Δήμους.

-Η προώθηση ως το τέλος του τρέχοντος έτους ευνοϊκής ρύθμισης με δυνατότητα δόσεων, για την καταβολή προς τους Δήμους παλαιών οφειλών.

-Η ένταξη στη ΣΑΤΑ του ποσοστού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά έργα τοπικής ανάπτυξης και να αφαιρεθεί από την χρηματοδότηση των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης των Περιφέρειων.

- Η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαλλάσσει σήμερα τους παραχωρησιούχους από την καταβολή ανταποδοτικών στελεχών.

-Η επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρολαιοειδών καθώς και η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα τέλη υπεδάφους.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Μετεώρων στη σύντομη τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετέχω ως ένα από τα νεότερα μέλη σε μια πολύ σημαντική και άκρως ουσιαστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ που έχει άμεση επαφή με την λειτουργικότητα των ΟΤΑ. Είναι σημαντικό να εντείνουμε τις προσπάθειες διεκδίκησης για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ και των Δήμων για την εξόφληση των μεγάλων χρεών προς τη ΔΕΗ λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Οφείλουμε ακόμη να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους που θα απαντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς την ύπαρξη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά για τους Δήμους δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ακόμη, θα πρέπει άμεσα τα χρήματα από το τέλος διαμονής να λαμβάνεται από τα ταμεία των Δήμων και όχι της Κεντρικής Κυβέρνησης. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο και να μην είναι απλώς θεατής. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου που με επέλεξε να είμαι μέλος σε αυτή την πολύ σημαντική επιτροπή υπό την Προεδρία ενός πολύ έμπειρου αυτοδιοικητικού του πρώην Δημάρχου Έδεσσας Γιάννη Μουράτογλου. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε όλα όσα αξίζουν για τους Δήμους μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.