Τελευταίες Ειδήσεις

Τα (καθόλου) νέα μέτρα του κ. Χρυσοχοΐδη δεν θα σώσουν τις ζωές των γυναικών


Υπό το κράτος πανικού από την πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν άνω των 2.500 αστυνομικών έθεσε τους 4 άξονες αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας χωρίς όμως να ξεφύγει από την επικοινωνιακή διαχείριση, τα μεγάλα λόγια και την δήθεν ανακοίνωση πρωτοκόλλων που ήδη υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζονται με μοιραίες συνέπειες.

Τι προτείνει όμως ο κ. Χρυσοχοΐδης:

·         Υπερσυγκεντρωτισμό στη διαχείριση των υποθέσεων με τη δημιουργία ενός «πανοπτικού» της Γενικής Διεύθυνσης, που δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της καθημερινής πρακτικής.

·         Δήθεν ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου της ΕΛΑΣ, του οποίου τα διαχρονικά αποτελέσματα μας είναι δυστυχώς γνωστά (Ας δει την τύχη των καταγγελιών που έχουν γίνει για κακοδιαχείριση περιστατικών στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας μέχρι σήμερα)

·         Και πάλι συγκεντρωτισμό εντός του κάθε αστυνομικού τμήματος με επίκληση του διοικητή, που για κάποιον λόγο θεωρείται a priori κατάλληλος γι’ αυτόν το ρόλο

·         Ασφαλή μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο των θυμάτων, δηλαδή το αυτονόητο, που δεν είναι όμως πρακτικά εφαρμόσιμο σε μια χώρα που δεν λειτουργούν επαρκείς ξενώνες έκτακτης φιλοξενίας.

·         Κατά τα άλλα, επέκταση του panic button, που μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να σώσει τις ζωές των γυναικών, και επίκληση ενός πρόχειρου και συνοπτικού οδηγού διαχείρισης, που δεν έχουμε δει καν να εφαρμόζεται. Ζητά δε ο υπουργός ενσυναίσθηση, δηλαδή να μπαίνουν οι αστυνομικοί στη θέση των θυμάτων, λες και αυτό μπορεί να εγγυηθεί την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών.

Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος των γυναικών που υφίστανται βία και δολοφονούνται, ακόμη και μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.

Ζητάμε:

·         Σαφή, ρεαλιστικά και δεσμευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης των καταγγελιών που θα προκύψουν από ειδική διεπιστημονική επιτροπή και θα ισχύουν οριζόντια σε κάθε σημείο υποδοχής

·         Σοβαρή εκπαίδευση και αξιολόγηση των αστυνομικών με βάση αναλυτικούς οδηγούς αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης βίας και αλλαγή της κουλτούρας ατιμωρησίας της ΕΛΑΣ

·         Λειτουργία ιατροδικαστικών υπηρεσιών 24/7

·         Ενίσχυση των ξενώνων φιλοξενίας και της ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης των θυμάτων πανελλαδικά

·         Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία τώρα

Αντί να πατάει το panic button της επικοινωνιακής διαχείρισης, ο κ. Χρυσοχοΐδης οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και, όσο παραμένει στη θέση του, να λάβει πραγματικά μέτρα για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.