Τελευταίες Ειδήσεις

120 νοσοκομεία οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία


Γεωργιάδης και Θεμιστοκλέους θα είναι έξω από την χειρουργική αίθουσα που θα γίνει το πρώτο απογευματινό χειρουργείο. 150 κλινικές οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία.


Εγκαινιάζεται σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο θεσμός των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Στη συμπρωτεύουσα βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς το απόγευμα, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα διεξαχθούν απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.Το πρώτο χειρουργείο θα γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» στις 16:00. Συνολικά στο «Παπαγεωργίου» θα διεξαχθούν 4 χειρουργεία, δύο ορθοπεδικά και δύο επεμβάσεις γενικής χειρουργικής για την αντιμετώπιση βουβωνοκήλης, σε έναν άνδρα και μία γυναίκα.


Στις 17:00 θα γίνει απογευματινό χειρουργείο στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.


Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, θα είναι έξω από τις χειρουργικές αίθουσες που θα λειτουργήσουν μετά τις 15.00 το μεσημέρι.


Από το 2020 περίμεναν να χειρουργηθούν  οι 4 ασθενείς


Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι το νοσοκομείο που έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στα τακτικά χειρουργεία. Τα πρώτα τέσσερα χειρουργεία που θα γίνουν σήμερα, είναι ασθενείς «που έσπευσαν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των απογευματινών χειρουργείων, γιατί αναμένουν να χειρουργηθούν από το 2020», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι πρόκειται «για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια, γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992».


Το κόστος για τον ασθενή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι σημαντικά μικρότερο από το αυτό που θα πλήρωνε στον ιδιωτικό τομέα.


Για παράδειγμα, το απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ για τη βουβωνοκήλη κοστίζει 500 ευρώ, ενώ στο ιδιωτικό ξεπερνά τα 1.800 ευρώ. Ο ασθενής με βάση τη νέα ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας θα επιβαρύνεται συνολικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ από 300 μέχρι και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.


120 νοσοκομεία και 150 Κλινικές οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία


Πάνω από 150 Κλινικές δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα, έχουν το αναγκαίο προσωπικό για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.


Επίσης, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει τις μεγαλύτερες ελλείψεις αναισθησιολόγων στη χώρα», ενώ υποστήριξε ότι «είναι καταπληκτική η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».


Μετά τα Νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και το ΑΧΕΠΑ, ίσως και εντός της εβδομάδας, να ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και άλλα νοσοκομεία που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο θεσμό.


Ενδεικτικά, πρόκειται για μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν», Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το «Ιπποκράτειο» και της περιφέρειας, όπως, τα Γενικά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Καταπληκτική χαρακτήρισε ο κ. Γεωργιάδης τη συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου, όπως είπε, το 100% του προσωπικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία.


Πλήρη αδυναμία να οργανώσουν απογευματινή λειτουργία δήλωσαν οι διοικητές 5 νοσοκομείων, τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και επαρκή κρεβάτια και προσωπικό για να υποστηρίξουν το εγχείρημα.


«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.