Τελευταίες Ειδήσεις

Eκτός διασύνδεσης με POS 300.000 ταμειακές - Σίγουρη θεωρείται η παράταση


Σε παράταση της προθεσμίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS πιθανότατα για ένα μήνα φαίνεται να οδηγείται το οικονομικό επιτελείο.


Ηπροθεσμία της 29ης Φεβρουαρίου  όπως δείχνουν τα δεδομένα που εχει στη διάθεσή της η αγορά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τηρηθεί αφού τουλάχιστον 300.000 ταμειακές μηχανές δεν εχουν διασυνδεθεί. Με μεγάλο αριθμό  των επιχειρήσεων να μην έχουν εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, καθυστερήσεις να καταγράφονται στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους  και  τεχνικά προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών,η παράταση μοιάζει με μονοδρομο.Σημειώνεται ότι στους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS αποτελεί ένα από τα ορόσημα της εκταμίευσης της 6ης δοσης ,με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τις 30 Ιουνίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν περιθώριο να δώσουν παράταση χωρίς όμως να ειναι πολύμηνη.


Αυστηρά πρόστιμα


Τα πρόστιμα που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν συμμορφωθούν στη σχετική υποχρέωση είναι τα ακόλουθα:


Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές: Προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ: Προβλέπεται πρόστιμο 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.

Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών: Πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.