Τελευταίες Ειδήσεις

Βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης στο Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα


Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν», που έγινε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου.


Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από την Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα κτιρίων του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.



«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.


Από την «τρομοκρατική ενέργεια», όπως τη χαρακτηρίζει η Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν τραυματίστηκε. Το πρόγραμμα των εργασιών του δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί κανονικά.


Βίντεο από την στιγμή της επίθεσης έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα


Zvezda.

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο με τη στιγμή της κατάρριψης των drones στο Κρεμλίνο. Το βίντεο αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο, στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα, και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα, περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού, Zvezda.



Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καρλ Μπιλτ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αυθεντικότητα του βίντεο: «Είναι πράγματι ρεαλιστικό - εάν το drone έρχονταν από μακριά - ότι καμία αεράμυνα δεν μπορούσε να το αναχαιτίσει παρά μόνο πάνω από το ίδιο το Κρεμλίνο;» αναρωτήθηκε.



Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση, αναφέρει το Κίεβο


Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, τόνισε σήμερα η ουκρανική προεδρία.


«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.


«Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.


Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο - που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 - «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας.


«Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.


Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή».


Για μήνες, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέχει Ρωσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.


Τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο έχει αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση, που αναμένεται να γίνει σύμφωνα με αναλυτές την άνοιξη, «φτάνουν στο τέλος τους».


Ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου ζήτησε να γίνει χρήση όπλων ικανών «να καταστρέψουν το καθεστώς του Κιέβου»


Ο ισχυρός πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου» σε απάντηση για την υποτιθέμενη επίθεση ουκρανικού drone στο Κρεμλίνο.


Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στο Telegram, ο Βολόντιν αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι , μετά την επίθεση όπως ισχυρίζεται που έγινε, την οποία το Κίεβο αρνείται.


Αξιολογεί την κατάσταση η  Ουάσινγκτον


Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία που έκανε η Μόσχα ότι η Ουκρανία επιχείρησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν με επίθεση με drone στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο, δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος.


«Προσπαθούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Αν υπήρχε κάτι, δεν υπήρχε προειδοποίηση».


Η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα αρχίσει συνομιλίες υπό τους δικούς της όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.