Τελευταίες Ειδήσεις

«Έσκασε βόμβα δίπλα από το σπίτι μου...»: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων που επέστρεψαν από το Σουδάν


Ανακουφισμένοι που γύρισαν στην Ελλάδα δηλώνουν οι Έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν και κανείς τους δεν σκοπεύει να επιστρέψει, τουλάχιστον σύντομα, στο Σουδάν.


Ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε σήμερα, ο Χρήστος Δέδες, ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που γυρίσαμε ασφαλείς και σώοι στην πατρίδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Πολεμική Αεροπορία, τον στρατό που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ευελπιστούμε και οι υπόλοιποι που έχουν μείνει πίσω να σταθούν τυχεροί, όπως εμείς, και να εpιστρέψουν σύντομα».




Ο ίδιος σημείωσε ότι όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες «κανένας δεν γνώριζε πού θα διεξαχθούν». «Χρησιμοποιήθηκε πολύ βαρύς οπλισμός. Ρουκέτες. Βομβαρδισμός κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ασφάλεια. Ήμασταν σε ένα ξενοδοχείο και δεχθήκαμε πυρά. Αδέσποτες σφαίρες», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα ξεκινήσουν «οι μάχες μέσα το Χαρτούμ. Ξεκίνησαν εντελώς ξαφνικά το Σάββατο».



«Ήταν και θέμα τύχης» είπε ένας από τους διασωθέντες για το πώς κατάφεραν να φύγουν από το Σουδάν όπου μαίνεται ο εμφύλιος. «Ευχαριστούμε πολύ».



 

Σε σπαστά ελληνικά ένας άλλος διασωθείς περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Σουδάν λέγοντας ότι τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων έπεσε μια βόμβα δίπλα στο σπίτι του.



 

Δεκαεπτά άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης σήμερα, Τρίτη 25 Απριλίου, στις 10:30. Την αποστολή υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.


Οι 17 αναχώρησαν χθες από το Τζιμπουτί και μέσω Ασουάν της Αιγύπτου έφτασαν σήμερα στην Ελευσίνα.


Τι δήλωσαν Κατσανιώτης - Φλώρος


«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά την άφιξη του μεταγωγικού αεροσκάφους C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.


Ο κ. Κατσανιώτης έδωσε συγχαρητήρια σε όλους «όσοι προσπάθησαν για να έχουμε σήμερα εδώ τους συμπατριώτες», ενώ επεσήμανε ότι «από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών στο Σουδάν».



Το υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε, προχώρησε σε όλες τις «απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδός τους από το Σουδάν». «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όλοι οι Έλληνες από το Σουδάν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.



Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Σουδάν «είναι μία επιχείρηση που έχει σχεδιαστεί λεπτομερώς και βρίσκεται σε εξέλιξη». Όπως σημείωσε, «σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική κυβέρνηση», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλλουν «με τον τρόπο που τους ζητείται στον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν».


Εκτός από το C-27 που έφτασε σήμερα στην Ελευσίνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα στην περιοχή, τα οποία είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρήσεις και δραστηριότητες για να φέρουμε κόσμο πίσω». «Είμαστε σε συνεργασία με φίλες και σύμμαχες χώρες προκειμένου να διευκολύνουμε τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν και με μέσα άλλων κρατών», συμπλήρωσε.


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι «οι δύο τραυματίες κατευθύνονται, ήδη, προς το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου θα φιλοξενηθούν και οι συγγενείς τους για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί».



Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.


Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.





Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση


Με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του.


Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.


Απεγκλωβισμός άλλων επτά


Άλλοι επτά Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (25.04.2023), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην  Άκαμπα της Ιορδανίας, σύμφωνα μεανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών. 


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του  στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.


Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται  πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.