Τελευταίες Ειδήσεις

Βασίλισσα Ελισάβετ: Oι Βρετανοί είπαν το «ύστατο χαίρε»


Βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι από όλον τον κόσμο έδωσαν το «παρών» στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας.


Στην τελευταία της κατοικία, πλάι στον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο, και τους γονείς της, ενταφιάστηκε η Βασίλισσα Ελισάβετ, με την εξόδιο ακολουθία να σφραγίζουν ο θρήνος της γκάιντας και ο εθνικός ύμνος, ενώ η ταφή της, έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο. 


Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη.


Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρευρέθηκαν στην τελετή, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου. Το τελετουργικό ήταν επιβλητικό και μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση στα περισσότερα ΜΜΕ του κόσμου, δημιουργώντας ένα ταυτόχρονο παγκόσμιο γεγονός.



Προτού η σορός εισέλθει στην κρύπτη, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό. 



Η λειτουργία ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο, ενώ αμέσως μετά ο Κάρολος, η Καμίλα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποχώρησαν από το παρεκκλήσι. Μάλιστα, ο βασιλιάς Κάρολος μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.


Nωρίτερα, η νεκροφόρα με το φέρετρο της βασίλισσας αναχώρησε για το Ουίνδσορ με στρατιωτικές τιμές και τον εθνικό ύμνο. Το φέρετρο μεταφέρθηκε από τον κιλλίβαντα στη νεκροφόρα έξω από την αψίδα του Ουέλινγκτον, ενώ η πομπή πέρασε μπροστά από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου το προσωπικό της βασίλισσας παραταγμένο απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» σε κλίμα συγκίνησης. 



Και οι έξι εν ζωή πρώην πρωθυπουργοί, απέδωσαν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. 



Οι Μπόρις Τζόνσον, Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ, έδωσαν το παρών στην κηδεία της μακροβιότερης βασίλισσας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός που διόρισε η βασίλισσα Ελισάβετ και η τρίτη γυναίκα, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.