Τελευταίες Ειδήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν στο Παρίσι


Το εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων, το οποίο επισφραγίστηκε πριν από έναν χρόνο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και συντονισμού των δύο πλευρών.


ΟΠρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μακρόν για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.


Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας.


Κατέστησε δε σαφή την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να προασπίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.


Μητσοτάκης: «Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα»


«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της. Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου. Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


«Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 




 

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Παράλληλα, προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.


Μακρόν: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας»


Από την πλευρά του, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας χαρακτηρίζοντας, ταυτόχρονα, απαράδεκτες τις δηλώσεις και τις προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.


Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες έρχεται από μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά».



 

Παράλληλα, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Ελλάδα για την βοήθεια που προσέφερε στην αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν φέτος τη Γαλλία.


Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε την σημαντική σύμπτωση απόψεων σε θέματα όπως η ενεργειακή και οικονομική κρίση που θα αποτελέσουν αντικείμενο της συζήτησης στο δείπνο εργασίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, όσο και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.


Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.


Συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή του Προέδρου Μακρόν στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ο κ. Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην άρση του αδιεξόδου και τη σύγκληση των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων ΕΕ με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ.


Όσον αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, διενέργειας εκλογών και αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.