Τελευταίες Ειδήσεις

Νέα παρέμβαση Κώστα Σκρέκα: «1,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών τον Οκτώβριο»


Κλιμακωτή επιδότηση λογαριασμών ρεύματος με βάση την κατανάλωση τον Οκτώβριο

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Οκτώβριο, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρικαλινός Υπουργός, «η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ».

 

Ειδικότερα, ο Υπουργός παρουσίασε το νέο μοντέλο επιδοτήσεων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου και θα αφορά σε κλιμακωτή επιδότηση με βάση τη μηνιαία κατανάλωση του νοικοκυριού.

 

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

 

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής: 

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 €/MWh. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

 

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000KWh απορροφάται το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.

 

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Οι συγκεκριμένες καταναλώσεις αφορούν μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

 

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται, όπως κάθε μήνα σχεδόν, το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

 

Στα εμπορικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh και απορροφάται το 80% της αύξησης.

 

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.

 

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh. 

 

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. «Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό».

 

Επιπλέον, για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

 

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα. Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά. Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας».



0:20 / 2:17

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.