Τελευταίες Ειδήσεις

Τα κέντρα διασκέδασης της συνοικίας Καραμαλή (Β’ μέρος)


Αναφερθήκαμε στο Α΄ μέρος στα κέντρα διασκέδασης της συνοικίας Καραμαλή και στο Β’ μέρος θα παρουσιάσουμε αυτά της συνοικίας Άνω Καραμαλή.

Η «μάντρα» του Αλευρά

Το πρώτο μαγαζί του Καραμαλιώτη Θεόδωρου Αλευρά ήταν ένα μαγαζί επί της οδού Λαρίσης από το 1919 μέχρι το 1930. Αργότερα το 1931, άνοιξε την περίφημη «Μάντρα» στα οικόπεδα του Ζαρμάνη, επί της σημερινής οδού Σιδηράς Μεραρχίας. Γύρω από την αλάνα της «Μάντρας του Αλευρά» ήταν μαζεμένοι αρκετοί οίκοι ανοχής. Το μαγαζί που ήταν από τα πιο μάγκικα των Τρικάλων, λειτούργησε από το 1931 έως το 1960, με μια μικρή διακοπή την περίοδο της κατοχής, σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο και φιλοξενούσε μικρές ορχήστρες. Από τα μισά της δεκαετίας του ΄70 γκρεμίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε πολυκατοικία.

Στα οικόπεδα του Ζαρμάνη μεγάλωσε ο σπουδαίος δημιουργός Βασίλης Τσιτσάνης, όπου έπαιζε με τον παιδικό του φίλο Τάκη Δεληλίγκα. Μάλιστα ο Δεληλίγκας συχνά πυκνά του έλεγε από τότε «Βασίλη βάλε το κέρατο (μπουζούκι) κάτω από την αμασχάλη και σύρε στην Αθήνα, γιατί αν μείνεις εδώ θα καταντήσεις να τριγυρνάς στα πανηγύρια σαν το Στεφανάκια», για να συμπληρώσει ο Αλευράς «Τσίλα να φύγεις, έχει δίκιο ο Τάκης».

Η «Μάντρα του Αλευρά» έγινε γνωστή σε όλο το πανελλήνιο, μέσα από το ομώνυμο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη (Ματσαράγκα).

Η «Μαρίτσα η μπουκλού»

Λίγο πιο κάτω στο τρίγωνο των οδών Λαρίσης, Σιδηράς Μεραρχίας και Τσακάλωφ, ήταν το κέντρο η «Μαρίτσα η μπουκλού», ιδιοκτησίας Νικολάου Νιζάμη γνωστού ως «Γκαζόλα». Και εδώ τριγύρω επειδή υπήρχε πολύς στρατός, υπήρχαν αρκετοί οίκοι ανοχής που είχαν για διακριτικό στη πόρτα τους γκαζοκάντηλο για να ξεχωρίζουν.

Η Μαρίτσα ήταν η Μαρίτσα Χαρακίδου με καταγωγή από τη Ναύπακτο και την είχε φέρει στα Τρίκαλα ένας αξιωματικός. Ξεκίνησε το 1936, συνέχισε μέχρι το ΄40 και μετά πάλι από το ΄48 το ανέλαβε μόνη της η Μαρίτσα μέχρι το 1960.

Επί της οδού Λαρίσης ήταν επίσης το καφέ-ουζερί του Χρήστου (Κίτσιου) Τσιτσάνη και το ουζερί του Τζιμούρτου.

Λεζάντες φωτογραφιών

● Από τα εγκαίνια του κέντρου «Η Μαρίτσα η μπουκλού» το 1936. Από αριστερά Βούζας Λάζαρος, Εξηνταδέκας Κων/νος, Δεληλίγκας Χρήστος, Κόκκινος Βασίλειος, Μουλιώτας Κων/νος (Οι δύο τελευταίοι γαμπροί από θυγατέρες του Δημάρχου Βασίλη Δεληλίγκα).

● Απόκριες του 1954 έξω από την «Μάντρα του Αλευρά». Από αριστερά ο Δραγούτσος Δημήτριος (Μήτσιος), Γκαραγκάνης Ευάγγελος, Δεληλίγκας Τάκης, Μπαλαής Ευάγγελος και η κουμπάρα του Δραγούτσου Αγγέλα. Ο πιτσιρίκος πίσω, με το προσωνύμιο «Το σαΐνι» ήταν υπάλληλος του Αλευρά και πήγαινε κάθε πρωί τον καφέ στα κορίτσια των οίκων ανοχής.

 

                                                                     Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.