Τελευταίες Ειδήσεις

Τα Διδακτικά!!! Ο Χατζηαβάτης



Του Γιώργου Βαίου 

Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα χωριό της μπανανίας, ήταν ένας ντελάλης. Κάθε μέρα  διαλαλούσε τα νέα, τις παραγγελίες που έπαιρνε από τις αρχές τα εμπορεύματα που έφερναν οι πραματευτάδες κ.α. Έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές φωνάζοντας. Η αμοιβή του ήταν ένα ποτηράκι τσίπουρο λίγο κολατσιό και κάτι ψιλά.

-Χωριανοί, χωριανοί, σήμερα είναι μεγάλη γιορτή και ο Παπάς θα λειτουργήσει στον Αη Θανάση. Στο παζάρι θα έρθουν έμποροι με υφαντά, μια λίρα πέντε υφαντά. Και ο πρόεδρος είναι στο καφενείο και δεν καθάρισε τα αυλάκια.
Την άλλη μέρα.
-Χωριανοί, χωριανοί, ο Κίτσιος έσφαξε μοσχάρι και όποιος θέλει κρέας να περάσει να πάρει σε καλή τιμή. Οι Αμερικανοί στείλαν βοήθεια αλλά ο πρόεδρος δεν κατέβηκε στο λιμάνι για να δει αν ξεφορτώνουν.
Την επόμενη μέρα.
-Χωριανοί, χωριανοί, το απόγευμα θα έρθει Καραγκιόζης στην πλατεία να είστε όλοι εκεί. Προσοχή όμως γιατί το χωριό γέμισε σκυλιά και θα μας φάνε ζωντανούς, αφού ο πρόεδρος παίζει πρέφα στο καφενείο και δεν τα στρώνει στο ποδάρι.
Αυτό συνεχιζόταν κάθε μέρα για πάρα πολύ καιρό τώρα. Ο Δάσκαλος, ο Παπάς και άλλοι  πολλοί, σε κουβέντες με τον πρόεδρο του λέγαν πως κάτι πρέπει να κάνει, δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί η συμπεριφορά του ντελάλη προς τον πρόεδρο ήταν τέτοια σε σημείο που αρχίσαν να πιστεύουν ότι είχε δίκιο.
Ο πρόεδρος τώρα πήρε την απόφαση του και ένα πρωινό συναντά τον ντελάλη στην είσοδο του χωριού και τον ρωτά τι συμβαίνει.
-Πρόεδρε τόσα χρόνια και δεν μου έχεις δώσει ούτε μια λίρα, τι θέλεις να κάνω, να σε υποστηρίζω κιόλας.
-Και αν σου δώσω λέει ο πρόεδρος, 5 λίρες τι θα κάνεις;
-Πέντε (5) λίρες λέει ο ντελάλης; Με τόσα λεφτά θα περπατήσω με τα εσώρουχα στην πλατεία του χωρίου.
-Και αν σου δώσω δέκα (10) λίρες θα κάνεις κωλοτούμπες γυμνός κάτω από τον πλάτανο στη μέση στο καφενείο;
-Δώσε μου εσύ(10) λίρες και θα τραγουδάω κιόλας. 
-Ωραία, πάρε (2) τώρα και περίμενε να πάω στην πλατεία.
Ο πρόεδρος φεύγει βιαστικά και από το κέντρο του χωριού, ακούγετε μετά από λίγη ώρα.
-Χωριανοί, χωριανοί, μαζευτείτε στην πλατεία, εσείς θα γελάσετε με την ψυχή σας και εγώ θα βρω την ησυχία μου.....
Την συνέχεια την γνωρίζουν μόνο οι κάτοικοι του χωριού.
Καλό Καλοκαίρι και καλά να περάσετε!!!

Υ.Γ Τι είναι ο Χατζηαβάτης;  Είναι ο Κόλακας και συμβιβασμένος, οσφυοκάμπτης και δειλός, καταρτισμένος για όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά δρώμενα. Έλληνας πλαγίως βολεμένος και ξεπουλημένος: «Πολυχρονεμένε μου Πασά, ο Θεός να μου κόβει μέρες και να σας δίνει χρόνια...» Η φωνή του μακρόσυρτη, με μια γλοιώδη χροιά, εκφράζει τη δουλικότητα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.