Τελευταίες Ειδήσεις

Καλαβάκας ο τελευταίος Βασιλιάς του Αιγινίου


Ο τελευταίος βασιλιάς του αρχαίου Αιγινίου – μετέπειτα Σταγών, σημερινή  Καλαμπάκα- ο Καλάβακας  όταν διαπίστωσε ότι η υγεία του ήταν σε άσχημη κατάσταση και με την προτροπή των συμβούλων του άρχισε να οργανώνει την διαδοχή του. Είχε τέσσερις γιούς: τον ΕΥΑΓΟΡΑ που ήταν πολιτικός, τον ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟ που ήταν δικαστής, τον ΘΕΟΠΟΜΠΟ που είχε την φροντίδα του ιερού της ΗΡΑΣ, και τον ΠΟΛΥΔΕΚΤΗ που ήταν επιστήμονας. Για να επιλέξει τον διάδοχο  του μια μέρα , τους φώναξε έναν- έναν και τους έκανε την ίδια ερώτηση: « Γιέ μου αν επέλεγα να σου παραδώσω την πόλη, πως θα υπερασπιζόσουν τις ιδέες και τα πιστεύω μας;» 1. Ο πολιτικός: ξέρω τους ανθρώπους, ξέρω τι τους αρέσει, ξέρω τι σκέφτονται και τι πιστεύουν και τι θέλουν. Θα τους ευχαριστούσα λέγοντας τα λόγια που θέλουν να ακούσουν ώστε να ενισχύσω  την θέση μου με αποδοχή και να είμαι  δημοφιλής.2 . Ο δικαστικός: Οι ιδέες και τα πιστεύω μας είναι αυτό που είμαστε, όποιος θα τα αμφισβητούσε θα τον ρωτούσα γιατί μετατράπηκε σε εχθρό του λαού μας. Θα έκρινα ανηλεώς τις νέες και ξένες ιδέες και πεποιθήσεις του βρίσκοντας τις αδυναμίες τους και εκθέτοντας τον πόσο λάθος διεφθαρμένες και επικίνδυνες μπορεί να γίνουν. Οι ξενόφερτες ιδέες αποτελούν απειλή και σου ορκίζομαι να τις πολεμήσω  μέχρι την τελευταία μου πνοή.3. Ο ιεροφάντης: Οι ιδέες και τα πιστεύω μας είναι αυτό που είμαστε. Αν κάποιος τα αμφισβητήσει θα ήταν σαν να αμφισβητούσε την πίστη του στο λαό μας. Αυτές οι ιδέες έχουν κάνει την πόλη αυτή που είναι και θα τις υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία μου πνοή.4. Ο επιστήμονας: Δεν θα γίνω σκλάβος  σε καμία ιδέα η πεποίθηση. Η υψηλότερες αξίες μου είναι η καλοσύνη και η αλήθεια. Θα είμαι βασιλιάς που οδηγείται από αγάπη και καθοδηγείται από την λογική. Εάν κάποιος διαφωνεί με τις ιδέες  μου και μου φέρνει νέες θα τις άκουγα προσεκτικά και θα εξέταζα τα γεγονότα και τα επιχειρήματα. Αν μου αποδείξει ότι οι ιδέες μου είναι λανθασμένες θα τον ευχαριστήσω και θα τον ανταμείψω που με έκανε σοφότερο. Ο ανόητος προσπαθεί να κερδίσει κάθε διαμάχη, ενώ ο σοφός προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια.


Εξελιχθήκαμε για να σκεφτόμαστε «φυσιολογικά» σαν πολιτικοί, δικαστές, ιεροκήρυκες. « Ο επιστήμονας» είναι ο μόνος τρόπος σκέψεις που δεν είναι « φυσικός».  Απαιτεί συνειδητή προσπάθεια να έχει κανείς ανοικτό μυαλό. Το να έχεις πιστούς φίλους είναι πιο χρήσιμο από το να έχεις δίκιο. Η φυλετική σκέψη είναι προγραμματισμένη βαθιά στη βιολογία μας και μάλλον δεν θα φύγει  γρήγορα .


Δεν έχει καμιά σημασία από πού προέρχεσαι αλλά που πραγματικά ανήκει η καρδιά σου. Για να ξεφύγεις από τα δόγματα του παρελθόντος – όσοι ανοίγουν  κανένα  βιβλίο καταλαβαίνουν πολύ καλά που οδηγούν- χρειάζεται πρώτα από όλα να αμφισβητείς τα πάντα. Ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό


Υ.Γ : Για το αρχαίο Αιγίνιο και τον ΚΑΛΑΒΑΚΑ προσεχώς.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.