Τελευταίες Ειδήσεις

Τον Δήμαρχο Δήμου Μετεώρων επισκέφθηκε η ανιψιά του Dietrich Hasse


Μία ιδιαίτερη επίσκεψη είχε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρος Αλέκος. Η κ. Anna Dursch ανιψιά του γνωστού γερμανού αναρριχητή Dietrich Hasse που επισκέφτηκε την περιοχή μας μένοντας έκπληκτη από την ομορφιά των Μετεώρων καθώς και την αγάπη των κατοίκων στο πρόσωπο του θείου της, με τη συνοδεία του Προέδρου της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας κ. Αριστείδη Μητρονάτσιου δέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου με χαρά και μαζί με την οικογένεια της τον επισκέφτηκε σήμερα στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος αφού καλωσόρισε την οικογένεια της κ. Dursch αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει αφήσει ως παρακαταθήκη ο θείος της για την περιοχή μας δημιουργώντας αυτό το μοναδικό αναρριχητικό πεδίο παγκοσμίως από το μηδέν, κάνοντας γνωστή την πόλη μας αναρριχητικά και όχι μόνο σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της η κ. Dursch ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση και τα καλά λόγια που άκουσε για τον θείο της καθώς και για τα δώρα, που θα αποστείλει στους συγγενείς της στη Σαξονία, παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Νικολογιάννη για την υπέροχη φιλοξενία.

Αποχαιρετώντας τους ο Δήμαρχος τους ευχήθηκε καλή διαμονή και τους προσκάλεσε εκ νέου στον υπέροχο τόπο μας.

Λίγα λόγια για τον μεγάλο αυτό ορειβάτη – αναρριχητή:

Ο Dietrich Hasse (γεννημένος στις 24 Μαρτίου 1933 στη Δρέσδη, † 19 Απριλίου 2022) ήταν Γερμανός ορειβάτης-αναρριχητής και συγγραφέας που έγινε γνωστός για τις δύσκολες και απαιτητικές αναβάσεις ορθοπλαγιών και κατακτήσεις κορυφών τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ο Hasse, ο οποίος καταγόταν από το Bad Schandau της Σαξονίας, ήταν ένας από τους καλύτερους ορειβάτες στα βουνά Sandstone του Έλβα τη δεκαετία του 1950. Οι πιο γνωστές πρώτες αναβάσεις του στην περιοχή αναρρίχησης της Σαξονίας περιλαμβάνουν τη διαδρομή της κοιλάδας στο Höllenhund, τη δυτική κόψη στο Falkenstein και την διαδρομή εις μνήμη του Rudolf-Fehrmann στο Bloßstock. Το 1955 άφησε τη Ανατολική πλευρά της Γερμανίας και πήγε στο Δυτικό Βερολίνο. Μετά από σπουδές γεωγραφίας, πολιτικής και βιολογίας στο Bergakademie Freiberg και στο FU Berlin εργάστηκε ως καθηγητής σε λύκεια της Στουτγάρδης και του Μονάχου.

Ο Dietrich Hasse καταξιώθηκε διεθνώς με την πρώτη ανάβαση της βόρειας ορθοπλαγιάς Direttissima στην Cima Grande στους Δολομίτες το 1958 σε ηλικία 25 ετών. Επανέλαβε επίσης πολλές δύσκολες διαδρομές και πραγματοποίησε πρώτες αναβάσεις, όπως π.χ. Β. στη νοτιοδυτική ορθοπλαγιά Roda di Vael μαζί με τον Lothar Brandler . Ο Χάσε πήρε μέρος και σε ορειβατικές αποστολές, π.χ. Β. 1960 στο Hindu Kush , 1969 στις Άνδεις και 1972 στα βουνά Hoggar στη Σαχάρα.

Το 1975 επισκέπτεται για πρώτη φορά τα Μετέωρα επιχειρώντας λίγες αναβάσεις, συνεπαρμένος από την ομορφιά του τοπίου. Τα επόμενα χρόνια έχοντας την έγγραφη άδεια από το κράτος με την σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, αρχίζει να οργανώνει το αναρριχητικό πεδίο των Μετεώρων, διαμένοντας καιρό στην περιοχή γνωρίζοντας τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα και την φιλοξενία των κατοίκων, γίνετε ένα με τους ντόπιους. 

Η αγάπη για την περιοχή των Μετεώρων είναι τόσο μεγάλη, γίνετε ο δάσκαλος αναρρίχησης των πρώτων ντόπιων αναρριχητών που αγαπά σαν παιδιά του και στα τέλη της δεκαετίας του 80΄ κατασκευάζει δικό του σπίτι στο Καστράκι. Η έκδοση αναρριχητικών οδηγών των Μετεώρων και η σωστή οργάνωση του πεδίου έχουν  ως αποτέλεσμα την γνωστοποίηση της περιοχής σε παγκόσμια κλίμακα με τον ερχομό χιλιάδων αναρριχητών κάθε χρόνο, πράγμα που συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ήπιας μορφής τουρισμού από νωρίς.

"Τα Μετέωρα ήταν και θα είναι χιλιάδες χρόνια εδώ, όλοι εμείς οι περαστικοί θα πρέπει να τα προσέξουμε και να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για τις επόμενες γενεές", ήταν τα λόγια ενός ανθρώπου που τα αγάπησε όσο λίγοι.









Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.