Τελευταίες Ειδήσεις

'Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια


«Συναγερμός» μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία - Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:30 στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες για το φυσικό αέριο προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  αυτό που εξετάζεται είναι  αν η απόφαση της Ρωσίας είναι μία μια κίνηση εντυπωσιασμού για να στείλει μήνυμα μέσω της διακοπής παροχής σε Βουλγαρία και Πολωνία ή αν θα κόψει το αέριο συνολικά.

Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται σαφώς σε πολύ καλύτερη θέση από τη Βουλγαρία, διότι διαθέτει πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια και δεν έχει πληρωμή το αμέσως επόμενο διάστημα. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προχωρά σε:

- Αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας μέσω της μίσθωσης μιας έξτρα πλωτής δεξαμενής, ώστε η δυναμικότητα να ανέβει από τα 225.000 στα 375.000 κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να ξεφορτώνουν 2 και όχι 1 πλοίο με LNG.

- Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για την επόμενη διετία

- Μέγιστη συνεισφορά ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα

- 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν με diesel (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών παρόχων)

- Αύξηση αποθήκευσης αερίου, όπου είναι δυνατό π.χ. Ιταλία

- Μεσοπρόθεσμα, δυνατότητα αύξησης της παροχής αερίου από τον αζέρικο ΤΑΡ. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις και επενδύσεις στην εξόρυξη και στην υποδομή.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.  Δηλαδή, η Ελλάδα θα βοηθήσει με:

- Φορτία LNG μέσω της Ρεβυθούσας, με κόστος που επιβαρύνει τους Βούλγαρους.

- Επιτάχυνση των διαδικασιών για τον αγωγό IGB, που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία και δίνει στους Βούλγαρους πρόσβαση στον αγωγό ΤΑΡ.

Η χθεσινή απόφαση της Ρωσίας έχει προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων, πυροδοτώντας για άλλη μια φορά την ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για να κλείσουν τελικά στο Ολλανδικό TTF στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα «παιχνίδια» Πούτιν και οι απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gus θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με την στάση που θα κρατήσει και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Ο φόβος όμως παραμένει και είναι ένας: αν η αποδοχή του Ρωσικού συστήματος πληρωμών εναντιώνονται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Η Βουλγαρία προσφεύγει στην Ρεβυθούσα

Οι συνέπειες για την Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν την χείρα βοηθείας.

Tο νησάκι πλησίον των Μεγάρων που αποτελεί την πύλη εισόδου του LNG για την χώρα μας είχε αξιοποιήσει και προ ενός μηνός ξανά η Βουλγαρία στο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Επίσης σε όλα τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και την συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει το «εμπάργκο» στο φυσικό αέριο ενεργοποιεί και τα δικά μας αντανακλαστικά και θέτει σε άμεση επιφυλακή και την χώρας μας που καλείται να επισπεύσει τα μέτρα της ενεργειακής θωράκισης τώρα που οι απειλές Πούτιν γίνονται πράξεις.


Τα θετικά νέα είναι ότι αυτή η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και αρχίζει αργά αλλά σταθερά να αποδίδει καρπούς σε μια περίοδο όχι μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων.


Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.


Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει την δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.


Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG. Για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία ωστόσο οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.


Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

πηγή:protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.