Τελευταίες Ειδήσεις

Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφωνούν να υποβάλουν αιτήσεις στο ΝΑΤΟ, αναφέρουν δημοσιεύματα


 Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να υποβάλουν ταυτόχρονες αιτήσεις ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ήδη από τα μέσα του επόμενου μήνα, ανέφεραν σκανδιναβικά μέσα ενημέρωσης.

Η φινλανδική πόλη Lappeenranta
«Δεν θα υπάρξει επιστροφή»: θα αλλάξει ο πόλεμος την πραγματιστική προσέγγιση της Φινλανδίας στη Ρωσία;
Διαβάστε περισσότερα

Η φινλανδική εφημερίδα Iltalehti ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Στοκχόλμη «πρότεινε στις δύο χώρες να δηλώσουν την προθυμία τους να ενταχθούν» την ίδια ημέρα και ότι το Ελσίνκι είχε συμφωνήσει «εφόσον η σουηδική κυβέρνηση έχει λάβει την απόφασή της».

Η σουηδική εφημερίδα Expressen επικαλείται κυβερνητικές πηγές που επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι συζητούσαν το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε το «ολόκληρο το τοπίο ασφάλειας» της Ευρώπης και «διαμόρφωσε δραματικά νοοτροπίες» στη σκανδιναβική περιοχή.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, είπε τότε ότι η χώρα της, η οποία μοιράζεται 1.300 χιλιόμετρα (810 μίλια) σύνορα με τη Ρωσία, θα αποφασίσει εάν θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη συμμαχία «αρκετά γρήγορα, σε εβδομάδες όχι μήνες», παρά τον κίνδυνο εξοργίσεως. Μόσχα.

Η Σουηδή ομόλογός της, Magdalena Andersson, είπε ότι η Σουηδία έπρεπε να είναι «προετοιμασμένη για κάθε είδους ενέργειες από τη Ρωσία» και ότι «όλα είχαν αλλάξει» όταν η Μόσχα επιτέθηκε στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει και τις δύο χώρες για την κίνηση αυτή.

Το Κρεμλίνο είπε ότι θα αναγκαζόταν να «αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία» ενισχύοντας την άμυνά του στη Βαλτική, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, εάν οι δύο χώρες αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν δεκαετίες στρατιωτικής αδέσμευσης με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ευρεία αναθεώρηση της πολιτικής ασφάλειας θα ολοκληρωθεί έως τις 13 και όχι στις 31 Μαΐου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, προσθέτοντας ότι με την ανάλυση της Φινλανδίας που έχει ήδη δημοσιευτεί «υπάρχει τώρα μεγάλη πίεση».
Ένα αθλητικό κέντρο στο Ελσίνκι μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε καταφύγιο βομβών για να φιλοξενήσει περισσότερα από 6.000 άτομα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εστιάζει ξανά στο δίκτυο αποθηκών της Φινλανδίας
Διαβάστε περισσότερα

Η Expressen είπε ότι οι ταυτόχρονες αιτήσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν την εβδομάδα της 16ης Μαΐου, που συμπίπτει με μια κρατική επίσκεψη στη Στοκχόλμη του Φινλανδού προέδρου Sauli Niinistö. Ο Guardian δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις αναφορές.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 68% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στη συμμαχία, υπερδιπλάσιο από το ποσοστό πριν από την εισβολή, με μόνο το 12% κατά. Δημοσκοπήσεις στη Σουηδία δείχνουν ότι μια μικρή πλειοψηφία Σουηδών υποστηρίζει επίσης την ένταξη.

Και οι δύο χώρες είναι επίσημα αδέσμευτες στρατιωτικά, αλλά έγιναν εταίροι του ΝΑΤΟ – συμμετέχοντας σε ασκήσεις και ανταλλάσσοντας πληροφορίες – αφού εγκατέλειψαν την προηγούμενη στάση αυστηρής ουδετερότητας όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ το 1995 μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.