Τελευταίες Ειδήσεις

Ουκρανία: Κοντά σε συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες


Οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν, «κατά πάσα πιθανότητα» θα συναντηθούν στην Τουρκία, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, Νταβίντ Αραχαμία, κατά τη διάρκεια τηλεμαχίας στην ουκρανική τηλεόραση, το Σάββατο.


Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Αραχαμία δήλωσε πως ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τηλεφώνησε χθες τόσο σε εμάς, όσο και στον Βλαντίμιρ Πούτιν και φάνηκε να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ότι είναι έτοιμοι να οργανώσουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».


«Δεν είναι γνωστή ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος, αλλά πιστεύουμε ότι ο τόπος, με μεγάλη πιθανότητα, θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα», δήλωσε ο Αραχαμία.


Ο Τούρκος πρόεδρος, που επικοινώνησε πρώτα με τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι ρωσο-ουκρανικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της εβδομάδας, έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.


Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για μια συνάντηση του Ζελένσκι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.


Οι Ρώσοι χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται


Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι διέφυγαν από την περιοχή της Μαριούπολης χθες με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές.


Κατά την 38η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς μεταξύ αμάχων και στρατιωτικών, οι ρωσικές δυνάμεις χαλαρώνουν τον κλοιό γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ και ανασυντάσσονται για να επικεντρωθούν στο ανατολικό τμήμα της χώρα.


Στη νοτιοανατολική Ουκρανία, η Μαριούπολη παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι καταστροφική. Έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών της πόλης, οι Αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 5.000 νεκρούς κατοίκους.


Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις στα ανατολικά

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (2/4) ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο πόλεις, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές και κτίρια κατοικιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφέρειας Πολτάβα.


Παράλληλα, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προωθούνται στις περιοχές γύρω από το Κίεβο απ’ όπου αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, έκανε σήμερα γνωστό η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.


Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται επίσης ότι έχουν αποχωρήσει από το αεροδρόμιο Χοστομέλ κοντά στην πρωτεύουσα, στο οποίο διεξάγονταν μάχες από την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης, αναφέρει σε τακτικό δελτίο Τύπου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.


Μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, σημείωσε πως οι επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες για τον πόλεμο.


«Κρίσιμες οι επόμενες βδομάδες για τους Ρώσους στο μέτωπο των επιχειρήσεων».


Η απόλυτη φρίκη στην πόλη Μπούτσα

Εικόνες φρίκης στην Μπούτσα της Ουκρανίας, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη, σπέρνοντας προηγουμένως τον θάνατο.


Δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους, ενώ μαζικοί τάφοι έχουν ανοιχτεί, για να θάψουν τους νεκρούς.


Συγκεκριμένα, περίπου 300 άνθρωποι χρειάστηκε να ενταφιαστούν σε μαζικούς τάφους στην Μπούτσα, την κωμόπολη στα βορειοδυτικά του Κιέβου που υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών, δήλωσε ο δήμαρχός της, Ανατόλι Φεντόρουκ.


Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μπουν σε όλη την πόλη, που ήταν στα χέρια των Ρώσων επί περίπου έναν μήνα. Το Σάββατο μοίρασαν βοήθεια στους κατοίκους, για πρώτη φορά αφότου η πόλη πέρασε και πάλι στον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.


Ανατριχιάζει δε, η πληροφορία ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε όλους τους άνδρες, ηλικίας 16 – 60 ετών, που είχαν απομείνει στην Μπούτσα, πριν εγκαταλείψει την πόλη.


Επιπλέον, τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούτσα.


Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα. Τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.


Στην Οδησσό ο Νίκος Δένδιας

Στην Οδησσό μεταβαίνει σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα τεθεί επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν.


Την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Ουκρανία είχε εκφράσει ο υπουργός Εξωτερικών στις επαφές που είχε την Παρασκευή με τον ουκρανό ομόλογό του, Ντμιτρό Κουλέμπα, αλλά και με τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ.


Στην Οδησσό, ο Νίκος Δένδιας θα έχει επαφές με Ουκρανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ενώ αναμένεται, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να επισκεφθεί το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην πόλη, που το τελευταίο διάστημα παρέμενε κλειστό.


Ο κ. Δένδιας είχε προσφάτως δηλώσει ότι προτίθεται να ηγηθεί ανθρωπιστικής αποστολής στην πολύπαθη Μαριούπολη, που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τα ρωσικά πυρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.