Τελευταίες Ειδήσεις

Οι τραπεζίτες προτείνουν αύξηση 4% στους μισθούς των υπαλλήλων, συμφωνία για προστασία απολύσεων και τηλεργασία



Αυξήσεις 4% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων σε βάθος τριετίας πρότειναν οι εκπρόσωποι των τραπεζών κατά την διάρκεια της νέας συνάντησης τους με την διοίκηση της ΟΤΟΕ, κάνοντας ένα πολύ μικρό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία είχε ζητήσει την επαναφορά των μισθολογικών απολαβών των τραπεζοϋπαλλήλων στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την κρίση, ζητώντας αυξήσεις 12%.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, οι συζητήσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύβασης εργασίας στις τράπεζες αναμένεται να συνεχιστούν την Δευτέρα 28 Μαρτίου, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ που θα συνεδριάσει σήμερα στις 10:00.


Όπως αναφέρουν συνδικαλιστικά στελέχη δεν αποκλείεται το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ να αποφασίσει την πραγματοποίηση ακόμη και στάση εργασίας στις τράπεζες την ερχόμενη Δευτέρα, όπως είχε προαναγγείλει και σε ανακοίνωσή της «θέτοντας τον κλάδο σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα για την υπογραφή μιας ικανοποιητικής αλλά και αξιοπρεπούς νέας Κλαδικής ΣΣΕ, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου και στις προκλήσεις των καιρών».


Kατά την διάρκεια της προηγούμενης 3ης συνάντησης των δυο πλευρών, οι τράπεζες είχαν προτείνει μισθολογικές αυξήσεις μόλις 3%, αύξηση που βρίσκεται σε τεράστια απόκλιση με το ζητούμενο της ΟΤΟΕ για ανάκτηση απωλειών, αποκατάσταση του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου και κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών των εργαζομένων από τον πληθωρισμό, τα οποία αθροίζονται σε ποσοστό μισθολογικής αναπροσαρμογής που φτάνει στο 15%.


Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

Οι τραπεζοϋπάλληλοι επισημαίνουν ότι οι εργοδότες του κλάδου, αλλά και η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανάφλεξη του πληθωρισμού που πλήττει καίρια το εισόδημα των εργαζομένων. Τονίζουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι, στη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, έκαναν σκληρές θυσίες, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες, όταν αυτές είχαν απόλυτη ανάγκη.


Σήμερα που οι τράπεζες βρίσκονται πλέον εκτός κρίσης και με θετικές προοπτικές για την πορεία τους - κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε η ΟΤΟΕ, από τα αποτελέσματα των τραπεζών, τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, αλλά και από τις δηλώσεις των διοικήσεων -, θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και να δείξουν έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη.


Από την πλευρά τους, οι τράπεζες στέκονται στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, ειδικά σε επίπεδο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων που θα επιβάρυναν εκ νέου τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ανέφεραν επίσης τις μεγάλες επενδύσεις που θα χρειαστεί να συνεχίσουν να κάνουν οι τράπεζες για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη απόσταση που υπάρχει στο μισθολογικό, τράπεζες και τραπεζοϋπάλληλοι έχουν συμφωνήσει σε σειρά παράπλευρων εργασιακών μέτρων που είναι πρωτοποριακά, όπως η προστασία της απασχόλησης, η τηλεργασία και το καθεστώς των αδειών και συνιστούν επιτυχία στις διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ.


Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, με τις τράπεζες να δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η ΟΤΟΕ ζητούσε ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.


Στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται.


Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.