Τελευταίες Ειδήσεις

«30 Μαρτίου 1952-30 Μαρτίου 2022. 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Το ΚΚΕ γεννάει Μπελογιάννηδες»

 


« Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω». ( Ν. Μπελογιάννης).

Σαν σήμερα 70 χρόνια πριν, ξημερώματα Κυριακής 30 Μάρτη 1952, το αστικό κράτος, με κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα, εκτελεί τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση. Στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και αντίκρισαν το Θάνατο με χαμόγελο και με δύναμη που ανάβλυζε αστείρευτη από την αφοσίωση τους στο δίκιο του λαού και στο Κόμμα, από τη συνείδηση και τη βαθιά πίστη στον σκοπό της πάλης τους, στο ιδανικό για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στον σοσιαλισμό- κομμουνισμό.

Ο Μπελογιάννης δικάστηκε μαζί με άλλους κομμουνιστές από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών στις 19/10/1951 μέχρι τις 16/11/1951, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον ΑΝ 509, το νόμο δηλαδή με τον οποίο βγήκε και τυπικά παράνομο το ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1947. Η δίκη λοιπόν ήταν πολιτική και οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για τις ιδέες τους. Σ αυτή ο Μπελογιάννης και 11 ακόμα σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ο Μπελογιάννης στάθηκε ακλόνητος, κατέρριψε όλες τις κατηγορίες, υπερασπίστηκε θαραλλέα και ηρωικά το Κόμμα του: « Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας (…) Ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο (…) και, όταν χρειαστεί θυσιάζουμε και τη ζωή μας. Πιστεύω ότι δικάζοντας μας σήμερα, δικάζετε τον αγώνα για την ειρήνη, δικάζετε την Ελλάδα».

« Η περίπτωση μου δεν είναι μοναδική. Είναι πολλές, πάρα πολλές», έγραφε ο ίδιος , με τη σεμνότητα που χαρακτηρίζει τους λαϊκούς αγωνιστές, τους κομμουνιστές.

Εβδομήντα χρόνια μετά, ο Μπελογιάννης ζει στους χιλιάδες που ακολουθούν το δρόμο που εκείνος επέλεξε να βαδίσει : « Η ζωή μου συνδέεται με την Ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του (…)».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.