Τελευταίες Ειδήσεις

Συμμετοχή του 2ου Δημ. Σχολείου Καλαμπάκας στο Πρόγραμμα Επικοινωνίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με Σεμινάρια – Παρουσίαση.


Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκαν στους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας ενδιαφέρουσες ομιλίες-παρουσιάσεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα από τα 2 τμήματα,  Διαιτολογίας – Διατροφολογίας και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).  Το σχολείο συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πρόγραμμα Επικοινωνίας της Επιστήμης» όπου δήλωσε συμμετοχή μετά από συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων δια της υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με συντονιστή τον Δρ. Πέτρο Ντίνα.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν και να παρακινηθούν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων που δήλωσαν να συμμετάσχουν, μέσω δια ζώσης διαδραστικών διαλέξεων από ερευνητές επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να ανακαλύψουν καινούργια ενδιαφέροντα που αφορούν το μέλλον τους και να αποκτήσουν ερεθίσματα για ένα δημιουργικό τρόπο σκέψης με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά δεδομένα σε θέματα που τους αφορούν άμεσα.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε παρουσίαση-ομιλία με βιντεοπροβολή στις μεγαλύτερες τάξεις Δ΄-ΣΤ΄ με θέμα: «Η άσκηση είναι φάρμακο», που επιμελείται και υπεύθυνος αυτής της θεματικής παρουσίασης είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δρ. Κουτεντάκης Ιωάννης, από τον Δρ. Πέτρο Ντίνα, όπου αναφέρθηκε στη σημασία της κίνησης και της μυϊκής λειτουργίας/δράσης του ανθρώπινου σώματος, που θα πρέπει να συνυπάρξουν αρμονικά με σωστή διατροφή επιτυγχάνοντας υγιή διαβίωση.

Ακολούθησε 2η διαδραστική σημαντική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση-ομιλία από τον Δρ. Πέτρο Ντίνα στις ίδιες τάξεις με θέμα, «Οι επιπτώσεις του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος στην υγεία του ανθρώπου».

Παρουσιάστηκαν στους μαθητές οι λόγοι που οι άνθρωποι καπνίζουν, τι περιέχει το συμβατικό τσιγάρο,
τις επιπτώσεις του καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα και γενικά στο σώμα του ανθρώπου και τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στην υγεία του ανθρώπου καθώς και στατιστικά και οικονομικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των καπνιστών και σχετικά με το παθητικό κάπνισμα.

 

Τέλος πραγματοποιήθηκε στις μικρότερες τάξεις Α΄-Β΄-Γ΄ ανά τμήματα, η επίσης πολύ σημαντική 3η διαδραστική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση-ομιλία με θέμα: «Οφέλη της Υγιεινής Διατροφής και προτάσεις για τα καθημερινά γεύματα των μαθητών» από την Μαρία Περπερίδη υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Διατροφολογίας του Τμήματος Θεσσαλίας.

Παρουσιάστηκε στους μικρούς μαθητές μια ευχάριστη διαδραστική ομιλία σχετικά με την σημασία της σωστής διατροφής στα παιδιά, από τι πρέπει να αποτελείται ένα καθημερινό σωστό γεύμα, τι να προτιμούν και τι να αποφεύγουν οι μαθητές, την αξία των φρούτων και λαχανικών στη διατροφή, την σωστή επιλογή των γλυκών και τέλος διατροφικές συμβουλές για καλή υγεία.

 

Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό ευχαριστεί και συγχαίρει και ευχαριστεί τους ομιλούντες για τις ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές παρουσιάσεις στη σχολική μας μονάδα και ευελπιστεί με μελλοντικές παρόμοιες παρουσιάσεις με στόχο την απόκτηση ερεθισμάτων από πλευράς μαθητών για διαφορετικό τρόπο σκέψης στα θέματα που τους ενδιαφέρουν σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.

Με εκτίμηση ο Διευθυντής

Χρήστος Καραγεώργος








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.