Τελευταίες Ειδήσεις

Δε φτάνει που μας άφησαν στο έλεος της πανδημίας μας ειρωνεύονται κι από πάνω!



ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ  έχει προκαλέσει στη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων  η δήθεν  …. αιφνίδια ,αλλά με κάθε   επισημότητα επίσκεψη της υφυπουργού Υγείας κ.Ράπτη στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Φοβούμενη ,προφανώς, τις δικαιολογημένες μαζικές διαμαρτυρίες των υγειονομικών,η κ.υφυπουργός επισκέφτηκε  «εν κρυπτώ» το νοσοκομείο για να εκθειάσει το κυβερνητικό έργο!!! ‘Οσο και να προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν το καταφέρνουν. Ήταν μια καλά προετοιμασμένη κυβερνητική μικρο-φιέστα , αφού η κ.υφυπουργός φρόντισε να τη συνοδεύουν η βουλευτής της ΝΔ κ.Παπακώστα , ο αντιπεριφερειάρχης κΜιχαλάκης , στελέχη του κυβερνώντος κόμματος , είχε κανονιστεί μη δημοσιευμένη  σύσκεψη στο αμφιθέατρο του ΓΝΤ με ημετέρους προφανώς , ενώ στη συνέχεια υπήρχε συνάντηση με το δήμαρχο Τρικκαίων και αρκετά δελτία τύπου που εκθείαζαν με περίσσιο θράσος το κυβερνητικό έργο στον τομέα υγείας!  Τόσο βάναυση είναι η πολιτική τους που δεν τολμούν νε έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους υγειονομικούς , να συζητήσουν μαζί τους , ν’ ακούσουν τα πάμπολλα συσσωρευμένα προβλήματά τους    

H κατόπιν εορτής και περιοδείας δήλωση της υφυπουργού περί «…καθολικής αναγνώρισης της υπερπροσπάθειας των Νοσηλευτών από τον Υπουργό Υγείας…» , είναι το χρυσαφένιο περιτύλιγμα στην αντιλαϊκή πολιτική τους , λόγια κοροϊδίας και εμπαιγμού προς τους συναδέλφους.

 Την ώρα που στο νομό μας , στο νοσοκομείο μας καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων και  θανάτων από την επιδημία, έχουν κοπεί τα χειρουργεία, έχουν στριμωχθεί 3 κλινικές σε 1, έχει μετατραπεί το ΓΝΤ σε «μιας νόσου», οι εργαζόμενοι «στενάζουμε» από τις ελλείψεις , εντατικοποίηση, κίνδυνο έκθεσης στις μολύνσεις,  η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για νοσηλευτές, γιατρούς, εργαζόμενους και ασθενείς.

Την ώρα που το  εξαντλημένο προσωπικό αναγκάζεται να καλύψει τις ελλείψεις με διπλοβάρδιες ,αμέτρητες υπερωρίες ,με περικοπές σε μέρες ανάπαυσης. με  αναστολή αδειών και τα ρεπό , με μετακινήσεις από κέντρα υγείας κα.

Την ώρα που πάνω από 50 νοσηλευτές και άλλων ειδικοτήτων συνάδελφοι στο Γ.Ν.Τ παραμένουν σε αναστολή εργασίας και απειλούνται με απόλυση,που πάνω από 25 εργαζόμενοι είναι θετικοί σε SARS-CoV-2  και υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην εργασία τους, λόγω της επικίνδυνης οδηγίας για μείωση της υγειονομικής απομόνωσης, μέσα σε  5 μόνο ημέρες!!, φυσικά για να μη φανούν τα κενά και οι ελλείψεις!

Αυτές τις ώρες παραμένει η εργασιακή ομηρία για  τους 120 συμβασιούχους εργαζόμενους στο  Νοσοκομείο, με Σ.Ο.Χ- ΟΑΕΔ,  τους 17 νοσηλευτές μέσω ΕΣΠΑ που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 1/4/΄22.

            Αυτούς τους μήνες της πανδημίας δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη για πρόσληψη νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβριο 2020, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται εκατοντάδες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού σε δεκάδες νοσοκομεία. Ως σήμερα στο Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μια  θέσει μόνιμου νοσηλευτή  για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με το Ν. 4690/2020,  από τον Μάιο 2020!

Αυτές τις μέρες που κορυφώνονται οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών), στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022  δεν «περισσεύει» ούτε ένα ευρώ για αυξήσεις στους μισθούς των  υγειονομικών. Το «λουκουμάκι» - δωράκι Χριστουγέννων..που πέταξε η κυβέρνηση είχε σκοπό να γλυκάνει την πίκρα της καθήλωσης και συμπίεσης μισθών ,όμως   δεν ξεγέλασε  ούτε τον πιο ανυποψίαστο συνάδελφο υγειονομικό.

Αυτά τα 2 χρόνια πανδημίας οι μόνοι  κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, από την αξιοποίηση ακόμη και της επιδημίας για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης, των κερδών τους. Αυτοί  βγήκαν κερδισμένοι από το κλείσιμο ή περιορισμό  εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εργαστηρίων , χειρουργείων  στα νοσοκομεία , από την κρατική έλλειψη οργανωμένου και εκτεταμένου δικτύου ανίχνευσης και ιχνηλάτησης (rapid test, pcr ), από το εμπόριο μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες , γάντια ), από την έλλειψη κρεβατιών και ΜΕΘ.

Προφανώς και όλα αυτά είναι σε γνώση της υφυπουργού  και της κουστωδίας της στο ΓΝΤ . Όμως ανένδοτοι ,προσπαθούν να μας πείσουν ότι δε ζούμε σ’ αυτή τη βάρβαρη καθημερινότητα , αλλά σε μια άνετη ζωή, αφού το υπ.Υγείας  και τα  στελέχη της Ν.Δ., στηρίζουν τις προκλητικές  διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, ότι «το ΕΣΥ δεν δέχεται πίεση», «ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει να πάρει το βάρος από τα δημόσια νοσοκομεία», «δεν υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές». Σα να μας λένε ,να θέλουν να μας πείσουν ότι τα πρωτόκολλα υπερμετάδοσης σε σχολεία, χώρους δουλειάς, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς , οι εκατοντάδες νεκροί στα Τρίκαλα και οι 23 χιλιάδες πανελλαδικά , δεν έχουν γίνει εδώ αλλά σε κάποια άλλη χώρα , σε κάποιο άλλο πλανήτη , ίσως και σε κάποια άλλο σύμπαν!

Επιβεβαιώνεται ότι πολύτιμες υπηρεσίες στην επικίνδυνη - για την υγεία και τα δικαιώματα μας - πολιτική της κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρουν  η  φιλοκυβερνητική  Διοίκηση του Γ.ΝΤ,  της 5η ΥΠΕ  και συνδικαλιστικοί  φορείς, αξιοποιώντας και διευθυντικά στελέχη υπηρεσιών δημόσιων μονάδων υγείας..

Αυτά τα 2 χρόνια πανδημίας παρά τις διαρκείς και επίμονες πιέσεις των μαχόμενων  υγειονομικών μαζί με τα εργατικά σωματεία, τα συνταξιουχικά και τους συλλόγους του λαϊκού κινήματος,   η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ενισχύσει ουσιαστικά, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, μαζικές προσλήψεις και αναβάθμιση του Γ.Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του Νομού μας. Παλέψαμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας, όπως άλλωστε παλεύαμε και πριν με γνώμονα πάντα την υγεία των ασθενών κόντρα στις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, που έχουν αφήσει διάτρητο το δημόσιο σύστημα Υγείας.          

Απάντηση στην αποκρουστική πολιτική , στον εμπαιγμό της κυβέρνησης  μπορεί να δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική (και όσους την στηρίζουν) που τσακίζει τα δικαιώματα μας, για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση. Αγώνας πιο μαζικός με βάση τα σωματεία μας , την ανασύνταξή τους , την οργάνωση των πιο πρωτοπόρων εργαζομένων σε κοινή δράση και στόχους , σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα των Τρικάλων.

            Έχοντας επίγνωση του ρόλου και της κοινωνικής αποστολής μας παλεύουμε για:

            Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με προβάδισμα στις πλέον σχετικές με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

            Ανάκληση των αναστολών εργασίας - Αυξήσεις στους μισθούς μας - Ένταξη στα ΒΑΕ.

            Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομειακών μονάδων με λειτουργία του παλιού Νοσοκομείου και την λειτουργία του σε κλινικές COVID  - Ενίσχυση της ΠΦΥ - Πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα εδώ και τώρα, χωρίς όρους και «δωράκια» για τους μεγαλοκλινικάρχες.  

 

Βάσω Μπακάση , νοσηλεύτρια στο ΓΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.