Τελευταίες Ειδήσεις

Χανιά: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο - κολαστήριο. Συλλήψεις, απάτες, βασανιστήρια


Μία υπόθεση που τελούσε υπό έρευνα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές των Χανίων για περίπου έναν χρόνο. Συνελήφθησαν επτά άτομα, ανάμεσά τους οι δύο ιδιοκτήτριες, δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας του γηροκομείου, για κακουργηματικές πράξεις. Άλλα τριάντα άτομα ανάμεσά τους συμβολαιογράφοι, γιατροί, υπάλληλοι του Δημοσίου κατηγορούνται για πλημμελήματα.


Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά τριάντα θανάτους ηλικιωμένους από το 2009 έως το 2021 και οκτώ απόπειρες.


Οι ανθρωποκτονίες που έχουν διαπιστωθεί ανάμεσα στους πολυάριθμους άλλους ύποπτους θανάτους, είναι μία περίπτωση το 2009 και όλες οι υπόλοιπες από το 2014 έως το 2021. Λόγω περιορισμού χρόνου και έλλειψης αποδείξεων που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια, δεν εξιχνιάστηκαν περισσότερες περιπτώσεις στην παρούσα φάση, παρότι μόνο για την περίοδο 2015-2021 υπάρχουν 293 ύποπτες περιπτώσεις θανάτων.


Οι συλλήψεις


Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά. Για απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.


Οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών αντίστοιχα, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.


Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών αντίστοιχα και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.


Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τριάντα κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι.


Για τους επτά που συνελήφθησαν κατόπιν ενταλμάτων, πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους. Το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων και άλλα.


Αιτία θανάτου για όλους σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου που εξέδιδε ο συνεργαζόμενος ιδιώτης γιατρός της δομής η ανακοπή, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και διερεύνηση. Αυτή …η σύμπτωση σε όλες τις περιπτώσεις και το γεγονός ότι αρκετοί από τους καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για πλημμελή φροντίδα των συγγενών τους, προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και έκτοτε ξεκίνησε μία μεγάλη και επίπονη έρευνα των τοπικών Αρχών.


Ειδική ομάδα επιστημόνων στην έρευνα


Πέρα από την συλλογή πλήθους καταθέσεων και αποδεικτικών στοιχείων, συστάθηκε και μία ειδική επιστημονική ομάδα πραγματογνωμόνων που εντόπισε όλα τα κενά στις περιπτώσεις κάθε ηλικιωμένου ξεχωριστά, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που είχε και την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε.


Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για την «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.


Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές και εντόσθια ζώων που προμηθεύονταν δωρεάν. Τους χορηγούσαν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες. Δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε πως γίνονταν ακόμα και μεταγγίσεις αίματος δίχως σχετική άδεια.


Αυτά προκύπτουν από την έρευνα και δικογραφία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το γηροκομείο λειτουργούσε σαν κρεματόριο.


Απάτες με ακίνητα


Από τους υπόλοιπους τριάντα κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες που εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά. Αφορά στην απάτη των 120.000 ευρώ, καθώς επίσης δώδεκα υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν την συγκεκριμένη δομή.


Ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της δικηγόρου που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για την διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.


Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας


Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση, αναφέρει: “Συνελήφθησαν, σήμερα (09.02.2022) το πρωί στα Χανιά, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης κ. Ανακριτή Χανίων που εκδόθηκαν την 04.02.2022, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, επτά (7) ημεδαποί (4 γυναίκες και 3 άνδρες) κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.


Ειδικότερα, κατόπιν πολύμηνης ,πολυσχιδούς και εμπεριστατωμένης αστυνομικής προανάκρισης που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, η οποία αφορούσε στη διερεύνηση ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων ατόμων που φιλοξενούνταν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων σε περιοχή του Δήμου Χανίων, κατά το χρονικό διάστημα από 05-05-2009 έως 05-05-2021, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 36 ημεδαπών και αλλοδαπού η οποία υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.


Εν συνεχεία την 04.02.2022 εκδόθηκαν από κ. Ανακριτή Χανίων τα σχετικά εντάλματα σύλληψης σε εκτέλεση των οποίων αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα (09.02.2022) 7 ημεδαπούς (3 άνδρες και 4 γυναίκες).


Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχεθήκαν συνολικά ως προερχόμενα από παράνομη δραστηριότητα, το χρηματικό ποσό των 105.855 ευρώ και κοσμήματα. Συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Ανακριτή Χανίων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.