Τελευταίες Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις... από τον Μάρτιο, ο στόχος της κυβέρνησης


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει στόχο τον Μάρτιο ως τον μήνα που θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις.


Την πρόθεση αυτή αποκαλύπτει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία καλούνται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των φορέων του δημοσίου να αποστείλουν (ηλεκτρονικά) έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το προηγούμενο έτος ώστε να προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις με τα στοιχεία των εισοδημάτων και των φόρων που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.


Με αυτά τα δεδομένα, πρόθεση είναι η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φετινών δηλώσεων να γίνει τον Μάρτιο, άρα να ξεκινήσει νωρίτερα η διαδικασία πληρωμής του φόρου, με παράλληλη διεύρυνση του αριθμού των δόσεων για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.


Πρόθεση είναι οι δόσεις να αυξηθούν από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις στις 8 ή 10 μηνιαίες δόσεις. Αντίστοιχα σε 10 ή 12 δόσεις, θα πληρωθεί και ο νέος ΕΝΦΙΑ, με τα εκκαθαριστικά να είναι έτοιμα μέσα στον Μάρτιο.


Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το έτερο σχέδιο για την αυτόματη προσυμπλήρωση των ποσών από τα εισπραχθέντα ενοίκια στο βασικό έντυπα Ε1 και στο συνοδευτικό έντυπο Ε2 ( αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) τα οποία υποβάλουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.


Η απόφαση

Όσον αφορά στις βεβαιώσεις αποδοχών που θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή:


Το επίδομα γέννησης απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.


Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών που αφορούν αποβιώσαντες και τα οποία δηλώνονται από τους κληρονόμους ως στοιχείο της κληρονομιαίας περιουσίας, εφόσον έχουν εισπραχθεί από τους κληρονόμους και όχι από τον αποβιώσαντα, δεν αποστέλλεται αρχείο.


Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων, που δόθηκε το έτος 2021 είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε κοινωνικής ή προνοιακής παροχής.


Η έκτακτη αποζημίωση που καταβάλλεται σε εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου απαλλάσσεται από κάθε φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.


Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και εξαιτίας των συνεπειών που επέφεραν άλλες καταστροφές είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).


Το επίδομα κατάρτισης που καταβάλλεται σε καταρτιζόμενους, μέσω ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης, επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19, είναι αφορολόγητο καθώς και οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι αφορολόγητες και δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.