Τελευταίες Ειδήσεις

Νέα αρχή για την πραγματική αλλαγή...


Του Σάκη Παπαδόπουλου - Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ 


«Τι άλλο πρέπει να συμβεί επιτέλους για να μπει τέλος στην εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ» δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τις τραγικές παλινωδίες της Κυβέρνησης, το ανασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την πλήρη απουσία μέτρων θωράκισης του ΕΣΥ στην αχαλίνωτη πορεία της πανδημίας.


 Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επεσήμαινε σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» : «Το 2022 μπορεί και πρέπει να γίνει η χρονιά της πολιτικής αλλαγής, που μια προοδευτική Κυβέρνηση θα στρέψει το τιμόνι προς τη κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την προστασία της εργασίας, την προστασία των πολλών από την ασυδοσία των λίγων…».


Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει τραγικές ευθύνες για τον ξεπεσμό να συγκαταλέγεται η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες της ΕΕ στους 10 δείκτες του ECDC για τη συνολική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που  συνοδεύτηκαν στον προϋπολογισμό του 2022 και από την προκλητική αγνόηση της δραματικής επιδείνωσης της πορείας της πανδημίας και των κινδύνων κατάρρευσης του ΕΣΥ.  Είναι εξοργιστική, αποτελεί ΥΒΡΗ η κυβερνητική κυνικότητα, οι διαπλεκόμενες πελατειακές εξυπηρετήσεις, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αυτής της δραματικής περιόδου.    


 Η Κυβέρνηση υλοποιεί προκλητικά τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας με ενίσχυση των ισχυρών της αγοράς, με χαμηλούς μισθούς, με αύξηση των έμμεσων φόρων, με ιδιωτικοποιήσεις, με αγνόηση της ενεργειακής κρίσης – της τρομακτικής ακρίβειας  – της φτώχειας – της όξυνσης των ανισοτήτων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αναπαρήγαγε τη ψευδαίσθηση ότι η υγειονομική κρίση θα τελειώσει τους πρώτους μήνες του 2022, ενώ όλα δείχνουν ότι η ιλιγγιώδης μεταδοτικότητα της Ο παραλλαγής και οι πιθανές νέες μεταλλάξεις μας καθιστούν εξαιρετικά ανήσυχους.


Ο Αλέξης Τσίπρας ερμηνεύοντας τη πρόταση για προσφυγή σε Εκλογές ξεκαθάρισε ότι « το μεγάλο ζήτημα είναι αν μπορεί η χώρα να αντέξει μια κυνική Κυβέρνηση και έναν ένοχο πρωθυπουργό να διαχειρίζεται τη πανδημία και την ανθρώπινη ζωή…». « Δεν ισχυρίζομαι ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι απλά ανίκανος να κατανοήσει την τραγωδία και τις επιπτώσεις της. Ισχυρίζομαι ότι είναι αθεράπευτα δογματικός και προσηλωμένος στις αποτυχημένες συνταγές του χτες…» σημείωσε. 


 Μια συμμαχική προοδευτική Κυβέρνηση, εναλλακτικά, ακόμη και με ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ-25,  θα ιεραρχούσε τη σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ και των μαχητών του ως επείγουσα προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου.  


Η τολμηρή αύξηση των δαπανών για την υγεία και το κοινωνικό κράτος, η οικοδόμηση ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΕΣΥ, η άρση των ανισοτήτων, η αύξηση του κατώτερου βασικού μισθού στα 800 ευρώ,  η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας – της αισχροκέρδειας, η αναβάθμιση της Παιδείας και το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, η προστασία της 1ης κατοικίας, η διαγραφή μεγάλου μέρους του ιδιωτικού χρέους, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, ο Βαθύς εκδημοκρατισμός του κράτους, η ανιδιοτέλεια – η ανθρωπιά στην άσκηση της εξουσίας, η στήριξη της μικρομεσαίας υγιούς επιχειρηματικότητας, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή – καλά αμειβόμενη εργασία,  η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας… είναι καθοριστικά  κριτήρια για τη ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ που πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα. Είναι τα κριτήρια εκείνα που θα αποδεικνύουν ότι στη προοδευτική διακυβέρνηση θα υπάρχει ενότητα θεωρίας και πράξης, το δημόσιο συμφέρον θα είναι πάνω από το ιδιωτικό, οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη…  Είναι τα  καθοριστικά κριτήρια για τον γενικευμένο προγραμματικό διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων, για τις συμμαχικές προγραμματικές συγκλίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, για τη ποιότητα της διακυβέρνησης στις μεγάλες προκλήσεις της νέας ιστορικής περιόδου.


 Στα καθήκοντα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, χωρίς ανταγωνιστικότητα με το ΚΙΝΑΛΛ – ΠΑΣΟΚ, με το ΚΚΕ, με το ΜΕΡΑ-25 και τις άλλες  σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές, οικολογικές, προοδευτικές δυνάμεις, αναλαμβάνει πρωταγωνιστική δράση και διεκδικεί την ηγεμονία ιδεών και προγραμματικών θέσεων με μια « νέα αρχή» για το Κόμμα που είναι « ζήτημα ζωής» κατά τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης επισημαίνει ιδιαίτερα ότι η νέα αρχή συνεπάγεται « την συλλογικότητα, τη συμμετοχική δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στον ρόλο των μελών στην λήψη των πιο σοβαρών υποθέσεων… χωρίς στενότητες, κληρονομημένες από το παρελθόν αντιπαλότητες, προσωπικές στρατηγικές, επιφυλάξεις ιδεολογικής καθαρότητας…». Ασφαλώς και με τολμηρή αυτοκριτική για παραλείψεις, αυταπάτες, λαθεμένες επιλογές,  που οφείλουμε να τις προσδιορίσουμε με σαφήνεια για να υπάρξει μια Νέα Αρχή για την πραγματική Αλλαγή…  


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.