Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.








Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός», ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας».






Κάτοικοι της Φλώρινας συγκεντρώθηκαν στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.




Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.






«Δεν έχουμε ζημιές, αλλά με το πρώτο φως της ημέρας θα βγούμε στους δρόμους, θα ελέγξουμε πρώτα τα δημόσια Ρίχτερ και τα σχολεία», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Φλώρινα.




«Στις 4:30 που έφυγα από τη Φλώρινα, ο κόσμος κοιμόταν στα αυτοκίνητά του, ήταν τρομοκρατημένος», περιέγραψε.




Καθησυχαστικοί Λέκκας και Χουλιάρας




«Είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί» το ρήγμα, είπε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για το σεισμό.




Έκανε λόγο για 14 δονήσεις που ακολούθησαν στην πρώτη των 5,3 Ρίχτερ, εκτιμώντας εμπειρικά ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός. «Αλλά αν δε δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε», σημείωσε και εξήγησε πως «είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει»




«Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτίρια κι όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους», είπε.








 




Για τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Κυριακής τους κατοίκους της Φλώρινας μίλησε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας, λέγοντας ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.




Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο χάρτης της σεισμικότητας δείχνει την εκτόνωση του φαινομένου τις πρώτες ώρες.




«Φαίνονται γύρω στις 30 μικρότερες δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ μετά τον σεισμό των 5,4 (σ.σ. αργότερα αναθεωρήθηκε σε 5,3) Ρίχτερ, όπως είναι το επιθυμητό», δήλωσε ο κ. Χουλιάρας ο οποίος σχολίασε ότι το μήκος του ρήγματος δεν είναι πολύ μεγάλο.




«Πάμε καλά τις πρώτες ώρες και ας ελπίζουμε ότι θα περιοριστεί σε αυτό το μέγεθος» είπε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.




Μιλώντας για τη σεισμικότητα της περιοχής, ανέφερε ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλους σεισμούς.




«Κάθε ρήγμα έχει διαφορετική γεωμετρία. Η βοή, που είναι συνηθισμένο γεγονός, ακούγεται συνήθως σε επιφανειακούς σεισμούς.