Τελευταίες Ειδήσεις

Tα νέα μέτρα που συζητώνται - Κρίσιμη ημερομηνία η 3η Ιανουαρίου


Καθώς η μετάλλαξη Όμικρον «σαρώνει» τον πλανήτη, νέα μέτρα για μετά τα Χριστούγεννα εξετάζει συνεχώς η κυβέρνηση υπό τον φόβο εξάπλωσής της και στην Ελλάδα.


Παράλληλα, σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο για την αναχαίτιση της πανδημίας την περίοδο των εορτών. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθούν δωρεάν σε όλους δύο self test, τα οποία πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα και μετά την Πρωτοχρονιά, απορρίπτοντας την ίδια ώρα τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test σε όλους, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους.


Στην κατεύθυνση αυτή οδήγησε και το γεγονός ότι αυστηρότερα μέτρα λαμβάνουν κι άλλες χώρες προκειμένου να μπει «φρένο» στη μετάλλαξη Όμικρον. 


Έτσι, υπενθυμίζεται ότι σε κλειστούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι, ενώ στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να σερβιριστούν και οι ανεμβολίαστοι με επίδειξη αρνητικού rapid test. Παράλληλα, στα εμπορικά καταστήματα, πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων, οι εμβολιασμένοι εισέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι ανεμβολίαστοι με αρνητικό rapid έως και 48 ωρών.


Tην ίδια ώρα, εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι σε κεντρικά σημεία των πόλεων, όπου δημιουργείται συνωστισμός, όπως σε εμπορικά καταστήμα και χώρους διασκέδασης. Εκτός από τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα απευθύνονται φωνητικά μηνύματα από τις Αρχές για χρήση μάσκας, σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.


Τα νέα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει νέα περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, με ιδιαίτερα κρίσιμη ημερομηνία την 3η Ιανουαρίου. 


Συγκεκριμένα τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή αν η επιδημιολογική εικόνα επιδεινωθεί είναι τα εξής: 


-Επέκταση τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα


-Επιβολή ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση


-Επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.


«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: «Έρχεται θύελλα κρουσμάτων»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων του Covid-19 καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.


Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.


«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.


Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.


«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.


Σε μίνι lockdown η Πορτογαλία

Την ίδια ώρα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η Πορτογαλία έδωσε σήμερα εντολή για κλείσιμο των κλαμπ και των μπαρ, ζητώντας από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η διασπορά του Covid-19 κατά την περίοδο των εορτών.


Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρειάζεται αρνητικό τέστ Covid για τη διαμονή σε ξενοδοχεία της Πορτογαλίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Περιορισμοί στη Γερμανία και για τους εμβολιασμένους 

Παράλληλα, σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενόψει του «κύματος Όμικρον» που εκτιμάται ότι θα πλήξει με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας συμφώνησε σήμερα με τους ηγέτες των κρατιδίων στην επιβολή περιορισμών στις κοινωνικές επαφές, που θα ισχύουν για όλους – ακόμη και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει – και θα ισχύουν από την επόμενη εβδομάδα. 


Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή «το αργότερο» στις 28 Δεκεμβρίου – στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους πολίτες από το να διοργανώσουν μεγάλους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Σουηδία: Τηλεργασία και κοινωνική αποστασιοποίηση

Στη λήψη νέων μέτρων προχωρά και η Σουηδία, η οποία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, ενώ θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και για την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.


Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, η οποία πέρυσι επέλεξε να μην επιβάλει αυστηρή καραντίνα, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά.


Παρότι οι νοσηλείες και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, και αυτοί αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.