Τελευταίες Ειδήσεις

Εισηγήσεις για κλειστά σχολεία μετά τις γιορτές


Σχολεία: Κρίσιμη θεωρείται η πρώτη εβδομάδα το νέου έτους για την εξάπλωση της πανδημίας μέσω της νέα μετάλλαξης Όμικρον. Η επιστημονική κοινότητα φοβάται έξαρση στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, με ορισμένους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές.


Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον «περιμένουμε να μας απασχολήσει μέσα στον Ιανουάριο».


Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της επιτροπής υπάρχουν εισηγήσεις που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν κλειστά για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Για φωνές στην επιτροπή που ζητούν κλείσιμο των σχολείων κάνει λόγο και το alfavita.gr που επικαλείται αποκλειστικές πηγές.


Το θέμα ανέδειξε και η ΕΡΤ, η οποία μετέδωσε πως ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η επιτροπή των ειδικών είναι η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης μετά τις γιορτές, κάτι που κατηγορηματικά έχει αποκλείσει ωστόσο σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως αλλά και η  υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. 


Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά φέτος από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.


Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.


Να κλείσουν τα σχολεία

Μερίδα επιστημόνων τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος είχε τονίσει πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα καθώς: «Βλέπουμε τις συνέπειες της μόλυνσης των παιδιών στις μεγαλύτερες ηλικίες».


«Το επιχειρησιακό σχέδιο για την πανδημία έχει αποτύχει. Να κλείσουν τα σχολεία και να εφαρμοστεί lockdown στους ανεμβολίαστους», είχε σημειώσει ο Ν. Καπραβέλος.


Ο ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, εκτιμά ότι «αυτή τη στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Κάθε πράγμα που γίνεται τώρα, θα γλιτώσει δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια κρούσματα τον Ιανουάριο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.


Επιπλέον, εκτίμησε ότι αν για παράδειγμα κλείσουν τα σχολεία θα κοπούν 1.500 με 2.000 κρούσματα την ημέρα και γι’ αυτό «κάποιος πρέπει να το δει πιο σοβαρά τώρα, με τη γνώση που έχουμε ότι η Όμικρον δεν σταματά με τίποτα».


Επιπρόσθετα η αναιμική ανταπόκριση στους εμβολιασμούς παιδιών ειδικά στις ηλικίες του δημοτικού ανατρέπει και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που πίστευε ότι θα μπορούσε να θωρακίσει την σχολική κοινότητα ώστε και την περίπτωση που κολλούσαν οι μαθητές να είχαν χαμηλό ιικό φορτίο αφού θα ήταν εμβολιασμένοι και να μετέδιδαν πιο ήπια τον ιό.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.