Τελευταίες Ειδήσεις

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις


Της Σταματίας Γκαραλιάκου

Μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις, έτσι δεν λένε; Είναι εκείνη η στιγμή που είναι προτιμότερο να σιωπάς και να αφήνεις το μυαλό σου να ταξιδεύει. Άλλωστε, πόσες φορές έχουμε κοιτάξει μία φωτογραφία γεμάτη αναμνήσεις χωρίς να πούμε τίποτα, φέρνοντας μόνο νοερά τη στιγμή και τη σκηνή στο προσκήνιο ή πόσες φορές έχουμε στείλει μία φωτογραφία είτε δικιά μας είτε αποτυπωμένη πάνω σε μία κάρτα, σε μια φίλη μας σε ένα συγγενή μας, πλημμυρίζοντας με αυτόν τον απλό τρόπο την καρδιά του με συναισθήματα;

Οι εικόνες πάντα μιλούσαν και θα μιλούν από μόνες τους, κρύβουν αυτή την ακατανίκητη δύναμη μέσα τους. Και ας θέλουμε πολλές φορές να τις σχίσουμε ή να τις διαγράψουμε από το κινητό ή από τον υπολογιστή μας για να ξεχάσουμε.

Με φωτογραφίες, προτίμησε να περιγράψει και η Associated Press, και συγκεκριμένα με 24 καρέ, τη δύσκολη χρονιά του 2021 που σε λίγες μέρες θα μας αποχαιρετήσει. Πέραν του κορωνοϊού, πόλεμοι, πλημμύρες, φωτιές και σεισμοί, γεγονότα δηλαδή που ίσως αποδειχτούν ιστορικής σημασίας, σημάδεψαν αυτή τη χρόνια όσο και την ψυχή μας.

Όλα αποτυπωμένα και ζωντανά μπροστά μας μέσα από το μαγικό χέρι και την τέχνη του φωτογράφου. Ο απολογισμός της χρονιάς σίγουρα για κάθε χώρα θα είναι διαφορετικός, όταν όμως μιλάμε για παγκόσμια φαινόμενα που έχουν σημαδέψει όλο τον πλανήτη, μπορείς να ανατρέξεις σε αυτό το φωτογραφικό άλμπουμ και αν αντέχεις, σου δίνεται η δυνατότητα να τα ζήσεις ξανά.

Η πείνα, τα παιδάκια που ζουν φριχτές στιγμές στο Αφγανιστάν, τα απόνερα της κλιματικής αλλαγής και άλλα συγκλονιστικά γεγονότα που μας έχουν σημαδέψει, μας παροτρύνουν να λάβουμε μέτρα και να αλλάξουμε επιτέλους αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο, ξεκινώντας πρώτα , συμμορφώνοντας το χέρι του ανθρώπου. Άλλωστε, από μικροί δεν ευχόμασταν υγεία και ειρήνη; Ας το κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας πως τα πράγματα το 2022 θα είναι καλύτερα.

Της Σταματίας Γκαραλιάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.