Τελευταίες Ειδήσεις

Μ. Χατζηγάκης: Τα αδιέξοδα Ερντογάν και η Ελλάδα


Ο πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ (απεβίωσε πριν λίγους μήνες) υπήρξε αναμφίβολα ένας λαοφιλής ηγέτης όπως και ο Ερντογάν. Και οι δύο αγαπήθηκαν από τους λαούς τους για διαφορετικούς λόγους. Ακραία νεοφιλελεύθερος και λαϊκιστής ο πρώτος. Λαϊκιστής και εθνικιστής ο δεύτερος. Και οι δύο κατάφεραν να βυθίσουν τις χώρες τους σε ολέθρια αδιέξοδα. Επι Μένεμ η Αργεντινή έφτασε στην χρεοκοπία. Στην Τουρκία του Ερντογάν το πρόβλημα είναι διπλό: οικονομικό και εθνικό αδιέξοδο.

 

Φαίνεται, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ότι η Τουρκία έχει περιέλθει σε μακρά οικονομική και πολιτική δίνη. Και οποιαδήποτε μεταβολή στην εσωτερική Τουρκική πολιτική επηρεάζει δυνητικά και την Ελλάδα. Και άλλες φορές στο παρελθόν όταν ένας Τούρκος δικτάτορας στριμωχνόταν στο εσωτερικό προσπαθούσε να βρει διαφυγή στην εξωτερική πολιτική. Και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την Ελλάδα.

 

Η εγωπάθεια και η αλαζονεία του Ερντογάν δεν τον αφήνουν να δει την νέα πραγματικότητα. Ότι δηλαδή η σημερινή περίοδος δεν είναι η ίδια με εκείνη του ψυχρού πολέμου όπου όλη η Δύση κρέμονταν από την Τουρκία για να αναχαιτίσει την Σοβιετική Ένωση. Η αλαζονεία του τον οδήγησε σε τύφλωση και έτσι η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα την διεθνή απομόνωση από όλες τις ισχυρές χώρες του πλανήτη. Η Τουρκία έχασε σήμερα πολλούς πόντους στην διεθνή της θέση, και ταυτόχρονα έσπειρε όλους τους σπόρους για την οικονομική καταστροφή της. Το κατακεφαλήν εισόδημα της γείτονος από $12,500 το 2013 έπεσε στο $8,500. Η φτωχοποίηση της συνεπώς υπολογίζεται στο 35% (πηγήΠαγκόσμια Τράπεζα) και ακόμα η πτώση της οικονομίας της θυμίζει βαρέλι χωρίς πάτο.

 

Χρειάζεται η Ελλάδα να προσέξει ιδιαίτερα γιατί οι Τούρκοι συνηθίζουν να εξάγουν την κρίση τους προς τα έξω, δηλαδή προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική κυβέρνηση σωστά οχυρώνεται και διπλωματικά και αμυντικά (όπως έδειξαν οι πρόσφατες εξοπλιστικές συμφωνίες) και παράλληλα αξιοποιεί την διεθνή συγκυρία εμβαθύνοντας συμμαχικούς της δεσμούς με σημαντικές κυβερνήσεις της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ (βλ. βάσεις Αλεξανδρούπολης) και η Γαλλία. Σημαντική, επίσης, είναι η συμμαχία μας με το Ισραήλ αλλά και οι νέες στρατηγικές συνεργασίες με Αραβικές χώρες όπως τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος.

 

Τελικά, ο Μένεμ προσπάθησε να βρει σανίδα σωτηρίας μέσω του ΔΝΤ. Απέτυχε και έφυγε νύχτα με ελικόπτερο. Θα έχει άραγε ο Ερντογάν την τύχη του Μένεμ;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.