Τελευταίες Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Σε ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ - Πρόβλεψη Τζανάκη: «Το κακό σενάριο προβλέπει μέχρι και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο»


Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα παρουσίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. 


Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τζανάκης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από τον μέσο όρο της χώρας. Ως παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση της Κρήτης που εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός και η τήρηση των μέτρων.


Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.


«Μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».


Τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες είπε ο κ. Τζανάκης, καθώς εξαναγκάζουν πολύ κόσμο να ελέγχεται.


«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν  εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test».



Σε ασφυκτική πίεση παραμένει το ΕΣΥ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 8.100 κρούσματα, 91 θάνατοι και 597 διασωληνωμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 409 (ημερήσια μεταβολή +4.6%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 432 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


Καπραβέλος: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική


«Θα έχουμε εκατόμβρη νεκρών εάν δεν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος 


Όπως είπε, έχει αδειάσει η Γαστρεντερολογική Κλινική, μετά τη χειρουργική και παθολογική για να υποδεχθούν τη σημερινή εφημερία.«Περιμένουμε 50-60 ασθενείς, περιμένουμε πάνω από 100 προσελεύσεις κάθε εφημερία είναι και ένας εφιάλτης. 5-6 θα χρειαστούν κρεβάτια εντατικής».


Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος δεν υπάρχει άλλη λύση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. «Θα έχουμε εκατόμβες νεκρών» τόνισε. 


Επανέλαβε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εφιαλτική, εξηγώντας ότι έχουν αδειάσει τα χειρουργεία και έχει πάει το προσωπικό στις ΜΕΘ και το υπόλοιπο - όπως είπε- δεν φτάνει.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.