Τελευταίες Ειδήσεις

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21, πότε η πληρωμή της 4ης δόσης, ποιοι θα δουν έως και... μηδέν ευρώ στην τράπεζα



Ειδικότερα το κλείσιμο της πλατφόρμας θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και έτσι στις 30 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν τα νέα ποσά του επιδόματος παιδιού Α21 με βάση το εισόδημά του 2020.


Ειδικότερα ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει την τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21 στις 30 Σεπτεμβρίου και τότε αναμένεται να καταβληθούν τα νέα ποσά που δικαιούνται οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού Α21 αφού θα έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση και εφόσον έχουν διαφορετικά εισοδήματα το 2020 σε σχέση με το 2019.


Φυσικά προϋπόθεση για την αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού Α21 είναι να αποτυπώνεται μείωση στα εισοδήματα του 2020. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΠΕΚΑ ακόμη δεν έχει τον αριθμό των δικαιούχων που έχουν αύξηση ή μείωση στο επίδομα παιδιού Α21 καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.


Ωστόσο εκτιμάται ότι η πλειοψηφία θα δει αυξήσεις λόγω του ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων το 2020 είχε μπει σε αναστολή λόγω της πανδημίας.


Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά για το επίδομα παιδιού αναπροσαρμόζονται μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ενώ οι προηγούμενες δόσεις που καταβλήθηκαν πληρώθηκαν προκαταβολικά με βάση τα εισοδήματα του 2019.


Όσοι κατέγραψαν υψηλότερο εισόδημα για το 2020 θα δουν μειωμένη την τέταρτη δόση καθώς από αυτή θα παρακρατηθεί η διαφορά από την προκαταβολή των τριών προηγούμενων που έγιναν βάσει των εισοδημάτων του 2019.


Δεν αποκλείεται, μάλιστα, για ορισμένους η τέταρτη δόση να είναι και μηδενική αν η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.


Για όσους, δε, προκύψει ότι παύουν να είναι δικαιούχοι τότε αυτοί θα κληθούν να επιστρέψουν τις τρεις πρώτες δόσεις του επιδόματος παιδιού μετά από ειδοποίηση που θα λάβουν από τον ΟΠΕΚΑ.


Έτσι, όσοι έλαβαν χρήματα ενώ δεν θα πρέπει να τα επιστρέψουν καθώς οι χορηγηθείσες δόσεις θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και θα πρέπει να επιστραφούν στον ΟΠΕΚΑ (Τράπεζα Πειραιώς αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) με πλήρη αναγραφή του ονοματεπώνυμου, του ΑΦΜ σας και του νομού κατοικίας σας.


Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του τρέχοντος έτους ή τροποποίηση αυτής, το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αίτηση απορρίπτεται –λόγω μεγάλης αύξησης του οικογενειακού εισοδήματος. Έτσι, το ήδη καταβληθέν από τον ΟΠΕΚΑ ποσό θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται.


Έτσι όταν στην αίτηση μετά την υποβολή της νέας φορολογικής δήλωσης εμφανίζεται η συγκεκριμένη επισήμανση και δεν έχει γίνει πληρωμή του επιδόματος η έχουν πιστωθεί λιγότερα χρήματα, σημαίνει πως με βάση την νέα φορολογική δήλωση ο δικαιούχος έχει αλλάξει την εισοδηματική κλίμακα, διότι προφανώς έχει αυξηθεί το οικογενειακό του εισόδημα.


Έτσι, επειδή το εισόδημα έχει αυξηθεί, το ποσό που ο δικαιούχος θα λαμβάνει στο επίδομα μειώνεται. Η μείωση αυτή αφορά όλους τους μήνες του έτους, για τους οποίους έχει εγκριθεί το επίδομα. Οι προηγούμενες τρεις δόσεις έχουν πληρωθεί με βάσει το προηγούμενο (μικρότερο) εισόδημα και έτσι ο δικαιούχος έχει λάβει περισσότερα χρήματα από αυτά, που πραγματικά δικαιούται.


Η διαφορά που προκύπτει από τον επαναϋπολογισμό των ποσών του επιδόματος αποτελεί τα Αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, τα οποία θα πρέπει ο ΟΠΕΚΑ να τα παρακρατήσει στις επόμενες πληρωμές.


Ποσά

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ

Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ

Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.