Με νέα μέτρα και διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ξεκινά από την Παρασκευή 16 Ιουλίου η
 επαναλειτουργία των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Μπαίνει στη ζωή μας και η νέα εφαρμογή COVID FREE.GR με την μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες μπαρ , εστιατορίων και καφέ θα σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μας προκειμένου να μας επιτρέπουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους.

Σε πρώτη φάση και έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και έως το 85% της χωρητικότητάς τους.

Οι υπεύθυνοι κατεβάζουν ήδη την ειδική εφαρμογή «COVID FREE GR» και κάνουν πρόβες για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων.

Οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για εμβολιασμένους ή για όσους νόσησαν το τελευταίο εξάμηνο… δηλαδή μόνο με πράσινη ένδειξη στο σκαναρισμένο bar code.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να διασκεδάζουν καθήμενοι.

Όσο για τους εξωτερικούς χώρους.. οι επιχειρηματίες έχουν ακόμη μία μέρα για να αποφασίσουν αν θα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή μεικτοί.

Παράλληλα δόθηκε επιπλέον διευκρίνιση για επιχειρήσεις με μόνιμες και ημιμόνιμες κατασκευές. Ό,τι είναι στεγασμένο θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Σήμανση για χώρους με εμβολιασμένο προσωπικό

Επίσης, σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση για το εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. «Ένα από τα τρία σηματάκια που θα μπορούν να κατεβάσουν οι επιχειρηματίες από το gov.gr, το ένα είναι για τους αμιγείς χώρους, το άλλο για τους μεικτούς, εφόσον είναι υπαίθριοι, θα υπάρχει και ένα σηματάκι με το οποίο ο επιχειρηματίας θα μπορεί να πληροφορεί τους πελάτες του για το εάν όλο το προσωπικό είναι εμβολιασμένο ή όχι», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

 

 
 
 

Τσουχτερά πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

Για τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ. θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης για επτά ημέρες.

Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, σε όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως εμβαδού, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημερολογιακές ημέρες. Η επιβολή κυρώσεων θα είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης που θα προκύπτει από οπτικό υλικό.

Αθλητικοί αγώνες

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80% επί του συνόλου.

Το 5% της χωρητικότητας θα μπορούν να είναι ανήλικοι που έχουν υποβληθεί σε τεστ με ανώτατο όριο προσέλευσης. 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Αμιγείς χώροι

Στους αμιγείς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν οι ανήλικοι κάτω από το όριο ηλικίας που έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.