Τελευταίες Ειδήσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον η εκδηλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα με θεμα: “Σχολείο σύγχρονο για όλα τα παιδιά ή για λίγους και εκλεκτούς;»


Με μεγάλη επιτυχία και συρροή κόσμου όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε, χτες Τετάρτη 14 Ιουλίου, η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων του ΚΚΕ με τίτλο “Σχολείο σύγχρονο για όλα τα παιδιά ή για λίγους και εκλεκτούς;”, με κεντρικό ομιλητή τον Χρήστο Μπίκα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.


Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από την Γεωργία Καπέτη, εκπαιδευτικό, και ακολούθησε προβολή βίντεο παραγωγής της Τομεακής Οργάνωσης Τρικάλων της ΚΝΕ, που αναδείκνυε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση των σχολείων απέναντι στην πανδημία και την διαχείρισή της όλη την χρονιά που πέρασε, που δεν έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα για την λειτουργία του σχολείου και τα άφηνε όλα στην ατομική ευθύνη μαθητών-γονιών-καθητών, με δεκάδες κλειστά τμήματα και σχολεία στα Τρίκαλα λόγω των κρουσμάτων. Παράλληλα πρόβαλε την σημασία που έπαιξαν οι μαθητικοί και φοιτητικοί αγώνες που αναπτύχθηκαν όλους αυτούς τους μήνες για να ακουστεί το δίκιο των μαθητών, για να ξεσκεπαστεί η κοροϊδία της κυβέρνησης και να οδηγηθεί σε κάποιες υποχωρήσεις όπως με τις προαγωγικές εξετάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά, ένα αίτημα που οι μαθητές το πρόβαλαν ήδη από τον χειμώνα.


Ακολούθησε η ομιλία του Χρ. Μπίκα που στάθηκε σε βάθος στα ζητήματα, αναλύοντας το πως η διαχρονική πολιτική της ΕΕ εδώ και 30 χρόνια οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις με την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, και τις υπόλοιπες αντιδραστικές αλλαγές. Τόνισε πως πρόκειται για νομοσχέδιο - τομή που χτυπά βάναυσα τη μορφωτική αποστολή του σχολείου. Μετατρέπει πλήρως τα σχολεία σε επιχειρήσεις, με την υποχρεωτική οικονομική "αυτονομία" στη λειτουργία τους. "Παίρνει τη σκυτάλη" από τα προηγούμενα που έβαλαν στα σχολεία την "τράπεζα θεμάτων" και τον κόφτη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Έρχεται να διαχωρίσει ακόμα περισσότερο τους μαθητές ανάλογα με την τσέπη τους και κατηγοριοποιεί - με την παιδαγωγική "αυτονομία" που προτείνει - τη μόρφωση που θα παίρνουν από το σχολείο. Γενικεύονται με απλά λόγια τα σχολεία και οι μαθητές πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών. Επιπλέον στάθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ, για ένα σχολείο που ικανοποιεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών όπου η ελεύθερη ανάπτυξη του καθενός είναι η προϋπόθεση για την ελεύθερη ανάπτυξη όλων. Πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό σχολείο είναι αυτό που βοηθά τους μαθητές να το ολοκληρώνουν χωρίς εμπόδια, είναι δημόσιο και δωρεάν, με ουσιαστική ευθύνη του κράτους, που δεν διαχωρίζει τους μαθητές ούτε ανάλογα με την τσέπη τους ούτε ανάλογα με τους χορηγούς που θα ψάχνουν να βρουν. Είναι αυτό που δίνει σε όλους το απαραίτητο εφόδιο της ολόπλευρης και στέρεης μόρφωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους, ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Για να έχουν όλοι το απαραίτητο υπόβαθρο να κατανοούν και να ερμηνεύουν τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, τις αλλαγές στην επιστήμη και στην τεχνολογία, να μπορούν να τις αξιοποιούν για το συνολικό καλό.

Πριν το κλείσιμο της εκδήλωσης ακολούθησε πολύ πλούσια συζήτηση όπου μεταφέρθηκε πείρα και εμπειρία από εκπαιδευτικούς και γονείς από διάφορους χώρους και σχολεία. Το θεατράκι του Ληθαίου γέμισε με κόσμο κάθε ηλικίας, με μαθητές, φοιτητές, γονείς, και εκπαιδευτικούς τόσο της δημόσιας όσο και ιδιωτικής εκπαίδευσης. 


Στον χώρο λειτουργούσε και τραπεζάκι όπου μπορούσε κανείς να προμηθευτεί τον Ριζοσπάστη και τον Οδηγητή, όπως και όλες τις σχετικές εκδόσεις του Κόμματος και της Οργάνωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.