Τελευταίες Ειδήσεις

Κατερίνα Παπακώστα: «Συνεχίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών»

 


Σε συνάντηση που πραγματοποίησα με τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Χρήστο Σταϊκούρα έθεσα το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, γνωστοποιώντας στον κύριο Υπουργό τους κινδύνους που υφίστανται με την έναρξη των πλειστηριασμών, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νέου Πτωχευτικού Νόμου υπουργικές αποφάσεις, αλλά κυρίως, δεν έχει συσταθεί «Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης», ζήτημα το οποίο μου γνωστοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, έπειτα από σχετική απόφαση για το θέμα, που έλαβε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας με διαβεβαίωσε ότι με τις υφιστάμενες νομοθετικές παρεμβάσεις συνεχίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, καθόσον, αφενός για τις περιπτώσεις που έχουν υπαχθεί στο Ν. 3869/2010 εξασφαλίζεται η προστασία με τις αποφάσεις των δικαστηρίων και αφετέρου έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, που ολοκληρώνει την εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 4738/2020, ΦΕΚ A’ 207/27.10.2020) «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», εναρμονίζοντας τη χώρα μας με το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο, ήτοι την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019 και δεν αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την προβλεπόμενη προστασία, η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Με το ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.