Τελευταίες Ειδήσεις

Στον Άρειο Πάγο ο Δήμαρχος Βασίλειος Γ. Δεληλίγκας

 


Όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή Παπαστεργίου το 2014, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να κατεβάσει το πορτραίτο του Δημάρχου Βασιλείου Γ. Δεληλίγκα από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, επειδή ο εγγονός του Μπάμπης Δεληλίγκας δεν τον στήριξε στις εκλογές.

Δεν κατέβασε απλώς μια φωτογραφία, κατέβασε ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Και δεν το λέω αυτό εγώ ως Μπάμπης Δεληλίγκας για τον προπάππο μου, γιατί αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμμένο με χειρόγραφη επιστολή του αείμνηστου Δημάρχου Τρικκαίων Γεωργίου Κανούτα, υπογεγραμμένη από τον ίδιο στις 21 Φεβρουαρίου 1905 με αριθ. πρωτ. 568/Β΄ αρχείο Δήμου Τρικκαίων, που τον ευχαριστεί για τις δωρεές που έκανε στο δήμο και τις υπηρεσίες που προσέφερε ως Δήμαρχος, ιδιαίτερα επί Τουρκικής κατοχής από το χρονικό διάστημα 14 Απρ. 1897 έως την 28 Απρ. 1898.

Η χειρόγραφη αυτή επιστολή βρισκόταν επί πολλά χρόνια στο αρχείο του επίσης αείμνηστου ληξίαρχου Τρικάλων Θεόδωρου Αρότσιου, χωρίς ευτυχώς να καταστραφεί από την πυρκαγιά του 1959, που κατέστρεψε ολοσχερώς το τότε ξύλινο Δημαρχείο Τρικάλων.

Παρόμοια ευχαριστήρια επιστολή είχε αποστείλει και ο τότε Νομάρχης Τρικάλων Γ. Μπουκλάκος στις 17 Αυγ. 1898 με αριθ. πρωτ. 2526, με την οποία τον ευχαριστεί θερμά για την γενναία  απόφαση που πήρε, να μην εγκαταλείψει τον δήμο  και γενικότερα το νομό, εξαιτίας της Τουρκικής εισβολής.

Τι έλεγε ο μεγάλος Δήμαρχος Κων/νος Παπαστεργίου για τον αείμνηστο ληξίαρχο Θεόδωρο Αρότσιο: Μετά την πυρκαγιά του 1959, αν δεν υπήρχε ο Θεόδωρος Αρότσιος, θα είχε σβήσει όλη η ιστορία του Δήμου. Εύχομαι οι νεότεροι δημοτικοί άρχοντες να μοιάσουν έστω και στο παραμικρό την μεγαλοψυχία του Κων/νου Παπαστεργίου.

Επ΄αυτού του θέματος η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Στην πρώτη δίκη ανέλαβε να με εκπροσωπήσει νομικά, ο δικηγόρος Νίκος Γουγουλάκης Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Τρικάλων, με την υπόθεση δυστυχώς να χάνεται. Κατόπιν η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο, επιλέγοντας να με εκπροσωπήσει αυτή την φορά ο δικηγόρος Νίκος Αλεξίου. Πολλοί διαφώνησαν κατόπιν μ΄αυτή μου την επιλογή, να επιλέξω ως νομικό μου εκπρόσωπο τον σύζυγο της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων Νικολέτας Μπρουζούκη. Όταν έγινε αυτή η επιλογή, η προαναφερθείσα δεν ήταν καν εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και φυσικά Πρόεδρος του Δ.Σ. Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα εκ των υστέρων, ίσως θα έπρεπε να είχα κάνει μια άλλη επιλογή. Σαφώς και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ τη νομική επάρκεια του κ. Αλεξίου, αναφέρομαι απλά σ΄αυτό λόγω της στενής του συγγενικής σχέσης με την κ. Μπρουζούκη.

Αυτή τη στιγμή έχει δρομολογηθεί να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης από το ανώτατο δικαστικό όργανο της χώρας, τον Άρειο Πάγο. Ευελπιστώ στην καλύτερη δυνατή λύση της υπόθεσης και χωρίς να έχω κανένα απολύτως προσωπικό, πολιτικό ή άλλο όφελος, το μόνο που μ΄ενδιαφέρει είναι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Σεβασμός στην ιστορία.

 

Μπάμπης Δ. Δεληλίγκας

Πρώην Αντινομάρχης και Αντιδήμαρχος Τρικκαίων

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.