Τελευταίες Ειδήσεις

Οι προκλήσεις Τσαβούσογλου περί «τουρκικής μειονότητας» και η αντίδραση του ΥΠΕΞ


Την άμεση και αυστηρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη. 


«ΗΕλλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.



Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη, αριθμεί περίπου 120.00 Έλληνες κατοίκους και διαμηνύει πως οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.


Ο κ. Παπαϊωάννου αφού αναφέρει πως η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνει πως η χώρα μας θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζει περαιτέρω.



Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.



Στη Θράκη ο Τσαβούσογλου: Η προκλητικές αναρτήσεις περί «τουρκικής μειονότητας» και τα «χαιρετίσματα» από τον Ερντογάν


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Κυριακής και στη συνέχεια οδικώς μετέβει στο Τουρκικό προξενείο, στην Κομοτηνή. «Πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από την Τουρκία. Φθάνοντας στη Θράκη έκανε ανάρτηση στο Twitter στην οποία ανέφερε: 


"Στην Ελλάδα για να συναντηθώ με μέλη της "τουρκικής" μειονότητας στη Δυτική Θράκη και για να συζητήσουμε θέματα διμερών σχέσεων"

Στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής παρέμεινε 45 λεπτά και συναντήθηκε με τους ψευδομουφτήδες Αχμέτ Μέτε της Ξάνθης και Ιμπραήμ Σερίφ της Κομοτηνής.



Mετά τη συνάντηση αυτή ακολούθησε ακόμη ένα προκλητικό tweet, στο οποίο ανέφερε ότι «στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα με τον Μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον Μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των Μουφτήδων συμβάλλει εξαιρετικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας».



Μετά το τουρκικό προξενείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στο Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κομοτηνής, Τζελάλ Μπαγιάρ. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στους Έλληνες δημοσιογράφους. Όπως αναφέρει το xronos.gr, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών συνοδεύει αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, στους οποίους επετράπη κανονικά η είσοδος. Την ίδια ώρα τα δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν απέξω. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, δεν δόθηκε εντολή, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και στους Έλληνες δημοσιογράφους. Μάλιστα, στο σχολείο υπήρχε και αντιπροσωπεία μαθητών, που υποδέχθηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, παρότι είναι Κυριακή και το σχολείο είναι κανονικά κλειστό.


 



Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μία σύντομη περιήγηση και περιμετρικά του σχολείου, όπου και συνομίλησε με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο Τσαβούσογλου τούς μετέφερε… χαιρετίσματα από τον Ερντογάν.



Το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στον τάφο του βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ. Το απόγευμα της Κυριακής αναχώρησε για την Αθήνα όπου το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο με τον Νίκο Δένδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.