Τελευταίες Ειδήσεις

Δημοσκόπηση : Ποια είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.


Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει σχεδόν 14 μονάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κυριαρχεί με 30 μονάδες διαφορά ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, σύμφωνα με  τη δημοσκόπηση της Metron Analysis 


Οι πολίτες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, ένα και πλέον χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας που δημιούργησε μείζονα προβλήματα σε όλους.


Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και αναλύθηκε από τον επικεφαλής της εταιρείας, Στράτο Φαναρά. Η έρευνα έγινε μεταξύ 18-24 Μαίου και πιάνει θέματα όπως η φωτιά στην Κορινθία, οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ, η υπόθεση με τη Λευκορωσία κ.λ.


Ως προς την πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η ΝΔ προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και «τσιμπάει» 0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%, εντούτοις διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. 


Ομοίως και το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ρηχά νερά, στο 6% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4%. Εκπληξη αποτελεί η μεγάλη άνοδος του Μέρα 25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7% ξεπερνώντας το κόμμα του Βελόπουλου.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 1,4% που παίρνουν οι Ελληνες για την Πατρίδα, το κόμμα του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.


Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%, δηλαδή 1 στους 10 δεν ξέρει τι θα ψηφίσει.


Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν.


Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% κι ότι θα ψήφιζε το 42%.


Εξι στους 10 (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση. 


Ενδιαφέρον το γράφημα με τη συσπείρωση ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση.


Για τη ΝΔ η συσπείρωση στους κεντρώους είναι στο 74%, στους κεντροδεξιούς στο 88%, στους δεξιούς στο 92%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους Αριστερούς είναι στο 80%, στους κεντροαριστερούς στο 69% και στους κεντρώους στο 60%, σημάδι ότι έχει χάσει τη μάχη από τη ΝΔ στο κεντροαριστερό κομμάτι της κοινωνίας.


Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο… κανένας που παίρνει 24%. 


Είναι φανερό από τα στοιχεία ότι το κόμμα που κυβερνά αντέχει δημοσκοπικά αλλά έχει την… τύχη να βρίσκεται απέναντι από μια ισχνή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία και παρά την εύλογη δυσαρέσκεια για θέματα όπως η διαχείριση της πανδημίας, τα οικονομικά κ.λπ.


Η ανησυχία των πολιτών

Πηγαίνοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, οι απόψεις για την πορεία της χώρας είναι μοιρασμένες. Το 46% λέει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 44% ότι πάει λάθος.


Το 45% των πολιτών τονίζει ότι βρίσκεται στην ίδια προσωπική κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν ενώ το 35% (1 στους 3) λέει σε χειρότερο και μόλις 1 στους 5 (20%) σε καλύτερη. 


Στο ερώτημα για το ποια προβλήματα είναι τα πιο σημαντικά για τη χώρα μας, 1 στους 3 (33%) λέει η πανδημία του κοροναϊού και η ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, φαίνεται να υποχωρεί κατά 16 μονάδες από τον Απρίλιο και να αυξάνονται προβλήματα όπως η οικονομία και η ανεργία.


Συγκεκριμένα, το 31% λέει ότι η οικονομία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα (από 27% τον Απρίλιο) και η ανεργία από 7% ανεβαίνει στο 11%, κάτι που δείχνει ότι με τους εμβολιασμούς ο κόσμος ανησυχεί λιγότερο για την υγεία του αλλά στρέφει το βλέμμα του στην οικονομία, στην τσέπη του.


Πολιτικοί – πολιτικό σύστημα με 5% και εξωτερική πολιτική με 3% ακολουθούν σε σημαντικότητα προβλημάτων. 


Αξιολόγηση

Το 45% των πολιτών αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση ως προς το έργο της συνολικά. Όμως, το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει 4 μονάδες από τον Ιανουάριο.


Αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 49%.


Σταθερά μόλις στο 15% είναι η θετική αξιολόγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει και 72% ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται θετικά σε ποσοστό 52% και αρνητικά από το 44% ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται θετικά από το 21% και αρνητικά από το 70%, δείγμα του ότι ο πρωθυπουργός έχει κυριαρχήσει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να επανακάμψει ως προς την κοινωνική αποδοχή που είχε άλλοτε. 


Σχετικά με τις εντυπώσεις της κυβέρνηση στην αντιμετώπισης της πανδημίας, το 50% λέει μάλλον θετικές και το 45% μάλλον αρνητικές. Βεβαίως οι θετικές γνώμες τον Ιανουάριο ήταν πέντε μονάδες πάνω.


Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, που είναι ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) βρίσκεται στο -15 ενώ είχε πέσει στο -41 τον περασμένο Φεβρουάριο.


Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πανδημία; Σχετικά αισιόδοξοι αφού το 63% λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 29% ότι είναι μπροστά μας. 


Εμβολιασμός

Το 43% των πολιτών λέει ότι έχει εμβολιαστεί και το 57% ότι δεν έχει με τους περισσότερο (91%) που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να είναι στην ηλικία 17-34. Το 76% πάντως που έχει εμβολιαστεί είναι στην ηλικία 65 και πάνω.  


Δύο στους 3, το 67% λέει ότι θα κάνει το εμβόλιο ενώ υπάρχει πάντα ένα ισχυρό ποσοστό, 23% που δεν θα το κάνει, είτε προφανώς γιατί περιμένει είτε πρόκειται για αρνητές.


Το 65% πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, το 21% ότι δεν είναι ενώ 6 στους 10 πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό του εμβολιασμού και το 34% ότι δεν είναι.


Ελληνοτουρκικά

Επτά στους 10 πολίτες, και συγκεκριμένα το 71% λέει ότι οι θέσεις της αμερικανικής διπλωματίας επί Μπάιντεν είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, το 5% ότι κρατά ίσες αποστάσεις και το 10% ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία.


Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, το 69% πιστεύει ότι είναι χειρότερες σήμερα και μόλις 8% ότι είναι καλύτερες. 


Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία, το συντριπτικό 60% λέει ότι πρέπει να κάνουμε μόνο για όσα θέματα πιστεύουμε εμείς ότι είναι ανοικτά. Το 20% λέει ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που θέτει η τουρκική πλευρά, το 17% λέει να μην κάνουμε καμιά διαπραγμάτευση με την Τουρκία.


Τέλος, ως προς τις δημοτικότητες ξένων ηγετών, στην Ελλάδα έχουν θετικές/μάλλον θετικές γνώμες για τον Ε. Μακρόν σε ποσοστό 79% και αρνητικές στο 16%.


Τον Τζο Μπάιντεν θέλει το 75% ενώ θετικοί προς τον Πούτιν είναι το 53% και αρνητικοί το 45%.


Χαρακτηριστικό είναι ότι το συντριπτικό 75% έχει αρνητική εικόνα για την Ανγκελα Μέρκελ και μόλις 23% έχει θετική γνώμη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.