Τελευταίες Ειδήσεις

Μήνυμα του Δημάρχου Δήμου Μετεώρων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


Από το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, έχει καθιερώσει τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη εποχή. Ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος και ζωντανός, καθώς τα μουσεία σήμερα έχουν άμεση σχέση με τη δομή και την εξέλιξη της κοινωνίας.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Διεθνούς Συμβουλίου για τα μουσεία, πρόκειται για μόνιμα ιδρύματα στην υπηρεσία της κοινωνίας και της εξέλιξής της, ανοιχτά στο κοινό, τα οποία αποκτούν, διατηρούν, ερευνούν, επικοινωνούν και εκθέτουν την απτή και άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντός της για λόγους εκπαίδευσης, μελέτης και διασκέδασης. Είναι εύλογο το συμπέρασμα ότι στον πυρήνα του ορισμού του σύγχρονου μουσείου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η πολιτιστική του κληρονομιά.

Ο φετινός εορτασμός, είναι αφιερωμένος στο μέλλον των μουσείων με έμφαση στις έννοιες: «Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Οι νέες συνθήκες που η πανδημία του covid-19 διαμόρφωσε πλήττοντας με πρωτοφανή τρόπο τον πλανήτη, επέφεραν παρατεταμένη κρίση στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η παγκόσμια κρίση, προώθησε την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τεχνικών ανάδειξης και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού.

Ο Δήμος Μετεώρων, ως πρεσβευτής του πολιτιστικού τουρισμού, με μνημεία που συνθέτουν όλες τις πτυχές της πολιτιστικής προσέγγισης ενός τόπου, έχει το προνόμιο να διαθέτει το ανοιχτό μουσείο των Μετεώρων με τις Μονές αυτών, μνημείο χαρακτηρισμένο από την UNESCO αλλά και άλλους χώρους, μουσεία και μνημεία τους οποίους το αξιακό σύστημα κάθε επισκέπτη τους κατατάσσει πολύ ψηλά στην πολιτιστική του συνείδηση.

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων

Θεόδωρος Γ. Αλέκος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.