Τελευταίες Ειδήσεις

Κατερίνα Παπακώστα: «Παρέμβαση της Βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα στην τηλεδιάσκεψη υπό τον Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, υπέρ του Αγροτικού - Παραγωγικού Κλάδου των Λαϊκών Αγορών»


Τις θέσεις και τις διαφοροποιήσεις των τοπικών παραγωγών, έθεσε η Τρικαλινή Βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, κατά την συνεδρίαση της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταμπουλίδη, με θέμα τις Λαϊκές Αγορές.

 

Κατόπιν σχετικής συνάντησης στις αρχές της εβδομάδας, με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας κ. Λιγούδη Βασίλη, ο οποίος της διαβίβασε σχετικό, αναλυτικό υπόμνημα, αναφορικά με τις θέσεις τους, επί του επικείμενου σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για το υπαίθριο εμπόριο, η κα. Παπακώστα έθεσε ενώπιον του Υπουργού κ. Γεωργιάδη και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, τα κάτωθι ζητήματα:

·        Πρώτον, να εκδίδεται η άδεια του παραγωγού με τα απαραίτητα δικαιολογητικά ΟΣΔΕ, στον Δήμο που εδρεύει ο παραγωγός, με ισχύ σε όλη την επικράτεια και να μην υπάρχει προκήρυξη στις υφιστάμενες άδειες, αλλά μόνο στις νέες άδειες.

·        Ακόμη, όσοι ήδη κατέχουν άδειες παραγωγού, να μην λαμβάνουν μέρος στην προκήρυξη των αδειών, αλλά αυτές να ανανεώνονται με επίδειξη φορολογικής ικανότητας ανά 3-4 χρόνια, εξομοιούμενες με αυτές των εμπόρων.

·        Τρίτον, να υπάρξει μείωση και αναπροσαρμογή στις διοικητικές ποινές και τα πρόστιμα, δηλαδή αναλογία δικαίου, όπως αυτή ισχύει στο στεγασμένο εμπόριο.

·        Τέταρτον, το απαιτούμενο ποσοστό δηλωθείσας παραγωγής, να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού και όχι της δηλωθείσας παραγωγής του 70% του ΟΣΔΕ.

·        Να προβλεφθεί η σύσταση πενταμελών Επιτροπών, για Βελτίωση Απόδοσης Θέσεως, με την συμμετοχή Εκπροσώπων Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών και να θεσμοθετούνται οι εποχιακές παραγωγικές θέσεις.

 


Κλείνοντας, ο Υπουργός δεσμεύτηκε, έπειτα κι’ από τις παρεμβάσεις των Βουλευτών, ότι οι υπάρχουσες άδειες των παραγωγών και των εμπόρων θα συνεχίσουν να υφίστανται και δεν θα λαμβάνουν μέρος στην σχετική προκήρυξη, καθώς αυτές θα ανανεώνονται σε χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από το Σ/Ν ( 3-4 χρόνια), κατόπιν επίδειξης φορολογικής ενημερότητας. Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε για την μείωση διοικητικών προστίμων και ποινών, για να υπάρξει αναλογία στην παράβαση και  σε διοικητικό πρόστιμο και ποινή, όπως επίσης και να επανεξετάσει το ζήτημα της δηλωθείσας ποσότητας από τους παραγωγούς.

Γενικότερα μετά την διαβούλευση του νομοσχεδίου, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξουν τροποποιήσεις, όπου κριθεί απαραίτητο.Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.