Τελευταίες Ειδήσεις

Αλλιώτικο το Πάσχα του 2021: Ποιοι «τυχεροί» πολίτες μπορεί να πάνε στο χωριό τους



Το Πάσχα του 2021 θα είναι διαφορετικό από το περσινό όπως έχουν διαβεβαιώσει τα κυβερνητικά στελέχη. Ποιοι είναι οι «τυχεροί» πολίτες που μπορεί να καταφέρουν να πάνε στο χωριό τους και ποια είναι τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους ειδικοί και κυβέρνηση μέχρι τώρα για την πορεία της πανδημίας. 


Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να απελευθερώσει τις υπερτοπικές μετακινήσεις, ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του «θα ακούσουμε τους ειδικούς».


Δείκτης θετικότητας και αντοχές του ΕΣΥ θα είναι τα μείζονα κριτήρια για τις τελικές αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών.


Τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:

Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά (4.033 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ), οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας φτάνοντας στους 892 ενώ σήμερα σημειώθηκε και μαύρο ρεκόρ για το 2021 με 93 νεκρούς.


Η εμπλοκή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και άλλες χώρες άναψαν κόκκινο προσώρας, λόγω περιπτώσεων θρομβώσεων, έχει προκαλέσει προβληματισμό και στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.


Ωστόσο, υπάρχουν και τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα:

Ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας πέφτει, ενώ τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα εμφανίζονται σταθερά πτωτικά. Παράλληλα τα self test τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για το άνοιγμα των λυκείων, θεωρείται ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης και αναμένεται να επεκταθεί η χρήση τους σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, ντελίβερι και μεταφορές.


Τέλος, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος που θα οδηγήσει στη θωράκιση του πληθυσμού, προχωρά ικανοποιητικά. Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση 1,5 εκατ. πληθυσμού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για άλλες ηλικιακές ομάδες (τον Μάιο για τους 40άρηδες), αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες.


Η επιτροπή αποφασίζει για πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού


Με αυτά ως δεδομένα, συνεδριάζει αύριο Τετάρτη η «μικρή» επιτροπή των ειδικών στην οποία θα τεθεί υπόψιν η εισήγηση Γεωργιάδη για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε:


Ανοιγμα κέντρων αισθητικής,

Ανοιγμα πολυκαταστημάτων,

Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),

Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο Το Σάββατο στις 24 Απριλίου.

Σημειώνεται πως όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορoνοϊού.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.


Οι σκέψεις για μετακινήσεις το Πάσχα

Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα.


Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, με προϋπόθεση το self testing.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.