Τελευταίες Ειδήσεις

Συναγερμός στην ΕΕ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού



Όπως ανακοινώθηκε, η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου των Κρατών Μελών συγκάλεσε εκτάκτως για τις 11:00 τοπική ώρα Βρυξελλών το πρωί της Δευτέρας, την επιτροπή του μηχανισμου διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, IPCR, με αντικείμενο το συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ της απόκρισης των Κρατών Μελών στη νέα μετάλλαξη του ιού στο ΗΒ.


Νωρίτερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του επιτελείου του συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εξετάσει την κατάσταση που δημιουργείται από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνουν τα Κράτη Μέλη για τις μετακινήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.


Συγκεκριμένα σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, "ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγκάλεσε απόψε μια τηλεδιάσκεψη των μελών του επιτελείου του με στόχο την την ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο πρωτευουσών σχετικά με την τελευταία εξέλιξη σχετικά με την μετάλλαξη του κορωνοϊού και τα σχετικά μέτρα". Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι των Κρατών Μελών.


Επικοινωνία Μακρόν, Μέρκελ, Μισέλ  για τη νέα μετάλλαξη


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που κυκλοφορεί στη Βρετανία κι η οποία οδήγησε ευρωπαϊκές χώρες να αναστείλουν τις πτήσεις τους, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.


Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν το θέμα, την ώρα που η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.


Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου κλείνουν τα σύνορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο


Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη από την διάδοση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο αυξάνει τη μεταδοτικότητα του ιού έως και κατά 70% και το οποίο έθεσε την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο «εκτός ελέγχου», όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

 

«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Έχουμε να διασχίζουμε μακρύ δρόμο μέχρι να το διευθετήσουμε αυτό», επισήμανε ο ίδιος. Μπροστά στη θύελλα επικρίσεων, επειδή επέβαλε αυστηρότερο lockdown σε περισσότερους από 16 εκατ. ανθρώπους λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ο Χάνκοκ σημείωσε πως η χθεσινή απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία που είχε η κυβέρνηση έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

 

Βάσει των νέων μέτρων, απαιτείται από περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας να παραμείνει στα σπίτια του με εξαίρεση σημαντικούς λόγους, όπως η εργασία. Τα μη αναγκαία καταστήματα έκλεισαν και όλες οι μετακινήσεις εκτός των ζωνών που ορίστηκαν και τέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, είτε εντός της Βρετανίας είτε στο εξωτερικό, απαγορεύτηκαν. «Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Ματ Χάνκοκ. Η Βρετανία ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, «έως και 70%», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

 

Υπουργοί λένε, ότι το νέο στέλεχος που έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο. Λίγο αφότου ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στους Βρετανούς πολίτες τις αλλαγές, ορισμένοι στο Λονδίνο έσπευσαν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο Χάνκον χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνο».

 

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο οικονομικός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα είναι «σοβαρός». Ωστόσο, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ένα νέο πανεθνικό lockdown δεν είναι «απαραίτητα» αναπόφευκτο για να αναχαιτιστεί η αύξηση των μολύνσεων. «Ένας από τους λόγους που επιβάλαμε τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο επίπεδο 4… είναι να επιχειρήσουμε να σταματήσουμε τη διασπορά της νέας μετάλλαξης», απάντησε στο "Andrew Marr Show".

 

Αντιδράσεις και μέτρα από τις χώρες της Ευρώπης

 

Άμεση ήταν η αντίδραση πολλών κυβερνήσεων στην ηπειρωτική Ευρώπη, με πρώτο το Βέλγιο, το οποίο αναστέλλει από απόψε τα μεσάνυχτα όλες τις πτήσεις και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια προς και από τη Μεγάλη Βρετανία. Η αναστολή των ταξιδιών προς το Βέλγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αφορά τις πτήσεις και το τρένο Eurostar, που αναχωρεί από το Λονδίνο. Παρόμοια απαγόρευση αποφάσισε και η Ολλανδία.

 

Η Ιταλία θα αναστείλει επίσης τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο σε μια ανάρτησή του στο Facebook. «Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία», έγραψε ο Ντι Μάιο. «Προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε την Ιταλία και τους συμπατριώτες μας» συμπλήρωσε.

 

Η Γερμανία θα περιορίσει τις δυνατότητες σύνδεσης με την Βρετανία και την Νότια Αφρική μετά την εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αγγελα Μέρκελ. Σαφείς κανόνες για το θέμα αυτό είναι αντικείμενο επεξεργασίας και η Γερμανία βρίσκεται «σε επαφή για το ζήτημα αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους της», διευκρινίζει σε ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε μέσω του Twitter ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα Bild, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της θα διακόψουν από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.

 

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας. Μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά. Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 6:00 το πρωί όσοι έρχονται στη χώρα μας από την Μεγάλη Βρετανία, θα τίθενται σε κατ'  οίκον απομόνωση για επτά ημέρες αντί για τρεις που ισχύει σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.