Τελευταίες Ειδήσεις

Μυρίζει παράταση του lockdown. Ο Πέτσας προαναγγέλλει Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα




Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε πως κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως εικόνες με παιδάκια σε γειτονιές και από σπίτι σε σπίτι δεν μπορούμε να δούμε αναφερόμενος στα Χριστούγεννα και ενώ το δεύτερο lockdown λόγω της αύξησης στα κρούσματα από τον κορονοϊό είναι σε εξέλιξη.


Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Ιανουάριο κι άμεσα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών, σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. Μέχρι και το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021, η Ελλάδα αναμένεται να έχει εφοδιαστεί με 25 εκ. παρτίδες εμβολίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη όλου του πληθυσμού και με το δεδομένο ότι χρειάζονται δυο δόσεις για κάθε άνθρωπο.


Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» βρίσκεται για άλλο ένα 24ωρο η Αθήνα όπου εντοπίστηκαν 612 κρούσματα κορονοϊού αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 766. Παράλληλα τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφεται στην Πέλλα με 159 και στη Λάρισα με 143. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου είναι 2.835, ενώ κατέληξαν 38 συμπολίτες μας. Παράλληλα υψηλός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων (366). 


Αναφερόμενη στη Θεσσαλονίκη, που είναι ήδη σε lockdown δύο εβδομάδες, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού εκτίμησε ότι «μπορεί να δούμε σύντομα βελτίωση από πλευράς θανάτων και διασωληνώσεων» και επεσήμανε ότι «το ξέραμε από τις αρχές Οκτωβρίου, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Θα έπρεπε τα μέτρα να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως η καθολική χρήση μάσκας. «Το έλεγα από το καλοκαίρι για την καθολική χρήση μάσκας. Αν συνοδευόταν και με αύξηση των τεστ, ίσως να μην είχαμε τόσο δραματική αύξηση κρουσμάτων».


Ιδιαίτερη σημασία για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας δίνει η Αθηνά Λινού στις επιδημιολογικές μελέτες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, που επισημαίνει ότι «θα μας κατευθύνουν για το προς τα πού πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας»


«Μυρίζει» παράταση του lockdown

Για ενδεχόμενη παράταση του lockdown, η Αθηνά Λινού τόνισε πως «αν δεν έχουμε μεγάλη εκθετική μείωση των κρουσμάτων, που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστούμε να πάμε σε παράταση τον Δεκέμβριο.


Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο Mega για την περίπτωση άρσης του lockdown, ανέφερε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, μόνο αν σε καθημερινή βάση σημειωθούν κάτω από 500 κρούσματα. «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.