Τελευταίες Ειδήσεις

Δολοφονία Ιρανού επιστήμονα - Πρώην επικεφαλής CIA



Ο Τζον Μπρέναν, πρώην επικεφαλής της CIA, της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, χαρακτήρισε χθες Παρασκευή τη δολοφονία ιρανού επιστήμονα ο οποίος είχε ειδίκευση στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας «εγκληματική και εξαιρετικά επικίνδυνη ενέργεια».


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ηπράξη αυτή εγείρει τον κίνδυνο να υπάρξουν «θανάσιμα αντίποινα», να ανοίξει «νέα φάση στην περιφερειακή σύγκρουση», έκρινε σε ανάρτηση στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter (@JohnBrennan), διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει ποιος βρισκόταν πίσω από τον φόνο του Μόχσεν Φαχριζάντε, την ευθύνη για τον οποίο η κυβέρνηση του Ιράν επέρριψε στο Ισραήλ.


Ο Φαχριζάντε, 59 ετών, ήταν επικεφαλής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας στο υπουργείο Άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το αυτοκίνητό του δέχθηκε επίθεση από πολλούς ενόπλους, εφοδιασμένους με πολυβόλα, οι οποίοι τον «τραυμάτισαν βαριά».


Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.


«Μια τέτοια ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ενεθάρρυνε περαιτέρω κυβερνήσεις να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις εναντίον ξένων αξιωματούχων», εκτίμησε ο πρώην διευθυντής της CIA.


Οξύτατος επικριτής του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπρέναν παρότρυνε το Ιράν να «αντισταθεί στην παρόρμηση» να προχωρήσει σε αντίποινα και να περιμένει «την επιστροφή υπεύθυνων αμερικανών ηγετών στη διεθνή σκηνή», προφανώς αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν την 3η Νοεμβρίου.


Ο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.


Ο Μπρέναν ήταν επικεφαλής της CIA από το 2013 ως το 2017, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα κι ενώ ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Ο τελευταίος ονόμασε την τότε υποδιευθύντρια του Μπρέναν, την Άβριλ Χέινς, επόμενη διευθύντρια των υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), αξίωμα το οποίο έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο.


Το Ιράν κάνει λόγο για «σοβαρές ενδείξεις» πως ευθύνεται «το Ισραήλ» σε επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ


Η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναφέρει ότι υπάρχουν «ισχυρές ευθύνες» πως το Ισραήλ ήταν «υπεύθυνο» για τη δολοφονία ιρανού επιστήμονα και τονίζει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αμυνθεί σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία επιδόθηκε χθες Παρασκευή.


Απευθύνοντας «προειδοποίηση εναντίον τυχοδιωκτικών μέτρων από μέρους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά την εναπομείνασα περίοδο της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εξουσία», η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τον λαό της και να προασπίσει τα συμφέροντά της», τονίζεται στο κείμενο που υπογράφεται από τον ιρανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, τον Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί.


Ακόμη, στην επιστολή της ιρανικής κυβέρνησης, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζεται πως το Ιράν αναμένει από τον Γκουτέρες και το ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά την δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζάντε και να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των δραστών» της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.