Τελευταίες Ειδήσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΒΟΥ


Μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας, το σωματείο επανήλθε και πάλι στο χώρου του ορεινού τουρισμού με νέο ΔΣ, νέο κατάστατικό, νέο σήμα, νέα ιστοσελίδα, νέο πλάνο και σχέδια για το μέλλον.

Το νέο κατάστατικό ύστερα και από νομικό και δικαστικό έλεγχο δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες και έγινε πλέον ο νέος οδηγός για την πραγματοποίηση νέων στόχων.
Το σωματείο πλέον αγκαλιάζει τα νέα μέλη, φοιτητές και αποφοίτους με στόχο την συσπείρωση τους και  κοινό όραμα και  πορεία.
Οι στόχοι του Σωματείου πλέον έχουν μια βάση και την στήριξη των νέων μελών του μέσα στα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από τον Εθνικό Οδηγό Σπουδών  της ειδικότητας ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ στα αντικείμενα της ορεινής πεζοπορίας, της αναρρίχησης βράχου, της via ferrata, της κατάβασης φαραγγιών και των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής, και μέσα από τις 14 επαγγελματικές σχολές που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα της ειδικότητας συνοδός βουνού.
 Μέσα στα πλαίσια αυτά το σωματείο θα προσπαθήσει να πιέσει τον αρμόδιο φορέα του ΕΟΠΠΕΠ για τις εξετάσεις πιστοποίησης και στην συνέχεια να κάνει πραγματικότητα την αναγνώριση του επαγγέλματος μέσο του αρμόδιου κρατικού φορέα και συγκεκριμένα μέσο του υπουργείου τουρισμού.

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχος που έγινε πραγματικότητα ήταν η ένταξη του σωματείου στην διεθνή ένωση σωματείων αρχηγών της UIMLA, μια μεγάλη επιτυχία η οποία ήρθε μετά από μεθοδευμένη και σοβαρή δουλειά από την πρώτη στιγμη που ενεργοποιηθηκε το σωματείο. Η διαδικασία προέβλεπε μια σειρά από υποχρεώσεις όπως η συγκέντρωση όλων των επίσημων εγγράφων του Σωματείου και της  κρατικής σχολής όπως του Οδηγού σπουδών, του πιστοποίητικου επαγγελματικής κατάρτισης του ΕΟΠΠΕΠ , του γενικού κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ όπου έπρεπε να σταλθούν στην Γαλλία και στην ΈΔΡΑ της  UIMLA για έλεγχο και τα οποία έπρεπε να στάλθηκαν στην αγγλική γλώσσα. Μια ακόμα εργασία ήταν η αποστολή υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) από την εκπαίδευση των φοιτητών της ειδικότητας συνοδός βουνού ώστε να πιστοποιηθεί σε πρώτη φάση η ύπαρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ελλάδα. Ο έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή πέρασε με επιτυχία και πλέον το σωματείο θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της UIMLA ώστε να δοθεί η τελική έγκριση ύστερα από ψηφοφορία των μονίμων μελών της UIMLA. Το σωματείο κατάφερε και πήρε 90% θετική ψήφο και έτσι έγραψε ιστορία μπαίνοντας στην οικογένεια της UIMLA ως δόκιμο μέλος με δυνατή πλέον φωνή  έχοντας το δικαίωμα να συμμετέχει στην ΓΣ που γίνεται κάθε χρόνο. Το σωματείο πλέον μπήκε επίσημα στην ιστοσελίδα της ένωσης έχοντας το δικαίωμα να αναρτά το σήμα της UIMLA στην ελληνική ιστοσελίδα ως δόκιμο μέλος κλείνοντας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των στόχων του.
Το σωματείο πλέον θα πρέπει να δουλέψει σκληρά ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της UIMLA δίνοντας το δικαίωμα στα μέλη του να ονομαστούν  διεθνείς αρχηγοί βουνού (international mountain leaders) με δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα και μέσα στα πλαίσια της UIMLA σε όλες τις χώρες μέλη της ένωσης και όπου αυτό επιτρέπεται στον υπόλοιπο κόσμο. Η ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος θα γίνει με την προσωπική πιστοποίηση της  επιτροπής η οποία θα έρθει στην Ελλάδα να ελέγξει την εκπαίδευση στο κομμάτι της καλοκαιρινής και της  χειμερινής πεζοπορίας. Αυτό θα πραγματοποιηθεί υπό το βλέμμα ενός εκπαιδευτή διεθνούς κύρους Οδηγού Βουνού IFMGA ο οποίος θα εκπαιδεύσει και θα εξετάσει τους μελλοντικούς(διεθνείς αρχηγούς βουνού (international mountain leaders). Ύστερα και μετά την έγκριση της επιτροπής το σωματείο θα παρουσιάσει και πάλι τα αποτελέσματα προς την γενική συνέλευση της διεθνούς ένωσης όπου τα μέλη  θα ψηφίσουν για την πλήρη ένταξη της Ελλάδας και του Σωματείου ως πλήρες και ισότιμο μέλος της UIMLA 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.