Τελευταίες Ειδήσεις

Στον «Ελεύθερο Τύπο» το άρθρο του Χρίστου Λιάπη για την άνοια

 


Οι δύο Ιππότες και η άνοια.


Η άνοια χτύπησε 2 «Ιππότες», χρισμένους από τη Βασίλισσα, καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε από τους οικείους του ότι και ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, εκτός από τον προσφάτως αποβιώσαντα, Σον Κόννερυ, πάσχει από άνοια.
Με τόσα χτυπήματα στο κεφάλι που έχει δεχθεί ο James Bond, από όλους τους εμβληματικούς «κακούς» στις αμέτρητες ταινίες όπου εμφανίζεται να συνέρχεται μετά από διασείσεις ή υπό-διασείσεις, θα ήταν αναμενόμενο να τελειώσει τη ζωή του με άνοια, καθώς πληθώρα μελετών, κυρίως σε παίκτες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, συσχετίζουν τη Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια με ανοικόμορφη νευροεκφύλιση. Επίσης, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές (της «ευρωπαικής» μορφής του  αθλήματος) έχουν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άνοια τύπου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Όπως έγραψε και ο Εντουάρντο Γκαλεάνο, για τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Ο Τσάρλτον ήταν ένας επιζών. Όλοι σχεδόν οι παίκτες της Γιουνάιτεντ είχαν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια ενός φλεγόμενου αεροπλάνου. Ο θάνατος είχε προσπεράσει τον Μπόμπι, ώστε εκείνο το παιδί του μεταλλωρύχου να συνεχίσει να χαρίζει στον κόσμο το αβρό και υπέροχο παιχνίδι του. Η μπάλα τον υπάκουε». Αμέτρητες ήταν οι φορές που είχε ξεφύγει από τα συντρίμμια φλεγόμενων αεροπλάνων και ο Σερ Σον Κόννερυ, υποδυόμενος τον Πράκτορα 007, στο τέλος, όμως,όλοι υπακούουν στους νόμους της βιολογικής φθοράς.
Ακόμη κι αν γλύτωσε την προσωποαγνωσία ο James Bond (ενσαρκούμενος από τον Ντάνιελ Κρεγκ) στο Spectre, η λήθη προσώπων, γεγονότων και καταστάσεων περίμενε τον 007 στο τέλος της ζωής του Σον Κόννερυ....Όπως έλεγε ο Κρίστοφ Βαλτς, υποδυόμενος τον Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ, στον δεμένο James Bond: «Αν η βελόνα βρει το σωστό σημείο, στην ατρακτοειδή έλικα, δεν θα αναγνωρίζεις κανέναν. Φυσικά τα πρόσωπα (και τα σώματα θα συμπληρώναμε) των γυναικών σου εναλλάσσονται, έτσι James?...Άλλο ένα περαστικό πρόσωπο στον πηγαιμό σου για τον τάφο.....ή νομίζεις ότι ήταν σύμπτωση που πέθαναν όλες οι γυναίκες της ζωής σου...και μετά φυσικά η αγαπημένη σου Μ (που επέχει ρόλο μητρικού αρχέτυπου για τον James Bond) -χάθηκε για πάντα. Εγώ ήμουν ο συγγραφέας της δυστυχίας σου». Μιας δυστυχίας που ξεκίνησε με την πρόωρη απώλεια των γονιών του James Bond. Γιατί, όπως λέει και ο λογοτεχνικός ήρωας στα «Δάκρυα του Περσέα»:  «Γράφω τις λέξεις που δεν πρόλαβα να πω στη μάνα μου. Μπλέκω και ξεμπλέκω τον μίττο της ζωής και της διήγησής μου και δίνω τη μορφή της σ’ όλες τις Αριάδνες που περνούν από την καρδιά και από τις μέρες μου...».

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD
Ψυχίατρος - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.