Τελευταίες Ειδήσεις

‘Κατέβηκε’ Στην Αθήνα Η Φάρμα ΜετεώρωνΚάθοδο στην αθηναϊκή αγορά πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο μια νέα γαλακτοκομική εταιρεία από την Καλαμπάκα, η Φάρμα Μετεώρων του κτηνοτρόφου, κρεοπώλη κι εσχάτως γαλακτοκόμου Δημήτρη Αλιάγα.
 

Ο 47χρονος επιχειρηματίας Δημήτρης Αλιάγας αποφάσισε να αξιοποιήσει τη σημαντική ποσότητα γάλακτος που παρήγαγαν καθημερινά τα ζώα του και την οποία μέχρι πρότινος παρέδιδε σε μεγάλες και μικρές συνεργαζόμενες γαλακτοβιομηχανίες.

Αποφάσισε λοιπόν, πριν από δύο χρόνια, παράλληλα με το κρεοπωλείο- delicatessen που διατηρεί στην Καλαμπάκα, να ιδρύσει μια γαλακτοκομική επιχείρηση προκειμένου να αξιοποιήσει αυτό το γάλα και τις γνώσεις του στην γαλακτοκομία (με την οποίο ασχολιόταν επί μακρόν αλλά ερασιτεχνικά). Μέσα σε δύο χρόνια δημιούργησε μια μικρή γκάμα προϊόντων την οποία μπορούν πλέον να γεύονται και οι Αθηναίοι.

Από το τοπικό στο πανελλήνιο

«Ξεκίνησα με την εμπόρια κρεάτων αλλά πάντα είχα πολλά γαλακτοφόρα ζώα, πρόβατα, κατσίκες κι αγελάδες και παρέδιδα το γάλα σε βιομηχανίες όπως η Τυράς, ο Όμηρος κ.ά. Έφτιαχνα πάντα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και φέτα,  κυρίως για την τοπική αγορά. Τα προϊόντα αυτά άρεσαν στους καταναλωτές κι αποφάσισα κάποια στιγμή να ασχοληθώ επαγγελματικά» μας λέει ενθυμούμενος το ξεκίνημά του.


Γιαούρτι κατσικίσιο και πρόβειο, ξινόγαλο, κεφίρ, ρυζόγαλο, κρέμες βανίλια και σοκολάτα αποτελούν τη γκάμα των προϊόντων της εταιρείας Φάρμα Μετεώρων ενώ άμεσα θα προστεθούν δύο εκλεκτά τυροκομικά προϊόντα: ανεβατό και γαλοτύρι. 


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 70% του γάλακτος που χρησιμοποιεί η Φάρμα Μετεώρων,  προέρχεται από τα δικά της ζώα, ενώ το υπόλοιπο το αγοράζει από τοπικούς παραγωγούς. Τι θα συμβεί όμως να αυξηθούν περεταίρω οι ανάγκες της βιοτεχνίας; Ο συνομιλητής μας δεν φαίνεται να προβληματίζεται ιδιαίτερα.

«Εννοείται πως αν αυξηθούν οι ανάγκες της βιοτεχνίας, θα χρειαστεί να αγοράσουμε περισσότερο γάλα απ΄ έξω, αλλά είμαστε πολλά χρόνια στην αγορά, έχουμε πολλές διασυνδέσεις με την περιοχή μας, έχουμε δημιουργήσει σχέσεις με τους παραγωγούς οπότε δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα» μας ξεκαθαρίζει.

 

Ο κλάδος και το μέλλον του

Η κάθοδος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και η Φάρμα Μετεώρων τοποθέτησε τα προϊόντα της σε περίπου 80 σημεία στην πρωτεύουσα, κυρίως σε παντοπωλεία και delicatessen, μια δυναμική σε πρώτη φάση είσοδος σε μια χαοτική αγορά. Η μάχη ξεκίνησε και ο Δ. Αλιάγας αισθάνεται αισιόδοξος. Όπως επίσης αισιόδοξος αισθάνεται γενικότερα για τη γαλακτοκομία και τυροκομία στην Ελλάδα.

«Η γαλακτοκομία συνολικά είναι ένας τομέας που μπορεί σήμερα να υποφέρει ή να έχει σκαμπανεβάσματα, αλλά δεν θα εξαφανιστεί. Θεωρώ μάλιστα ότι θα τα πάει καλά. Η φέτα για παράδειγμα, πέρασε πολλά πάνω- κάτω τα τελευταία χρόνια κι ελπίζω ότι αυτή τη φορά, με τη βοήθεια των φορέων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, να σταθεροποιηθεί- αναφέρομαι στη Διεπαγγελματική Οργάνωση. Η δημιουργία της είναι θετικό γεγονός, αλλά θα περιμένω να δω τα αποτελέσματα διότι είμαι κάπως επιφυλακτικός» επισημαίνει ο Δ. Αλιάγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.